Egymásra licitálnak a poltikusok filoszemitizmusban

Kiverte a biztosítékot sokaknál az az interjú, amelyben múlt hét kedden Karácsony Gergely a Hír Tv-ben arról beszélt, hogy Gyöngyösi Márton 2012-es zsidólistázós felvetése nem nácizmus, és hogy a baloldali-liberális ellenzéki pártok összefoghatnak a Jobbikkal. A téma jó apropót teremtett arra, hogy minden érintett fél a másikat vádolja antiszemitizmussal. 

Karácsony Gergely szerint Gyöngyösi ma már nem zsidózik és nem listázna. A főpolgármester-jelölt reagált Sneider Tamás romaverésére is, amely szerint nem rasszizmus, cigányagyonverős mondata pedig „egy kiragadott beszélgetés” része volt.

A kormánypárti médiumok azonnal ráugrottak a valóban meghökkentő kijelentésekre, sőt, Orbán Viktor február 10-i évértékelő beszédében is azonnal megragadta az alkalmat, hogy Karácsony véleményét idézve magát a zsidók védelmezőjeként állítsa be, és egyben áttolja az ellenzéki politikusra az antiszemitizmus vádját.

A  kormányfő kiemelte: azt kell hallanunk, hogy a zsidó származású képviselők listázása nem jelent antiszemitizmust, és aki ezt mondja, még főpolgármester akar lenni, “ahelyett, hogy csendben elkullogna a kertek alatt”. “Erre csak annyit mondhatunk: szégyen!” – fogalmazott.

Karácsony február 7-dikén a Facebook oldalán is közzétett egy bejegyzést az interjúval kapcsolatban, ahol elismerte, szerencsétlenül fogalmazott. Azt írta:
“1. Egész életemben küzdöttem a rasszizmus, a kirekesztés minden formája ellen és ezt fogom tenni a jövőben is. Ugyanakkor nem fogom eltűrni, hogy Bayer Zsolt sorosozó, gyűlölködő pártja és elvbarátai adjanak leckét nyitottságból és toleranciából.
2. A Jobbik múltjában szörnyű dolgok vannak, de a párt az utóbbi években sokat változott. Szerencsére nem nekem, hanem a választóknak kell majd eldönteni, mennyire érzik hitelesnek e változást. Egy megváltozott Jobbikkal van helye az együttműködésnek. Egy biztos: a Jobbik múltja a Fidesz jelene.
3. A politika nem a politikusokról szól, hanem az emberekről. A Jobbik szavazói változást akarnak Budapesten, és változást akarnak az országban. Én a változást akaró budapestieket fogom képviselni.
4. A Fidesz a jövőben is mindent meg fog tenni, hogy megossza az ellenzéket, mert ez az egyedüli esélye a hatalmon maradásra. Az ellenzék pedig így is túl sokat foglalkozott önmagával. Ezért én nem magunkkal, hanem Budapest jövőjével foglalkozom majd a főpolgármesteri kampányomban.”

Védelmébe vette Karácsony Gergelyt riválisa, Puzsér Róbert és kampánycsapata is. Szerintük „a régi baloldal örökös jelöltjét sok mindennel lehet támadni, de a humánumát elvitatni egyrészt nevetséges, másrészt veszélyes”.

 Puzsér szerint ál-vita folyik, és a Fidesz épp azért támadja a legnagyobb ellenzéki pártot, mert azok már nem zsidóznak. „Ha őszinte a Fidesz antifasizmusa, akkor kezdjék a terápiás munkát Bayer Zsolttal, aki azon sajnálkozott, hogy nem sikerült a balos ellenzéket elég mélyen beásni az orgoványi erdőbe, és folytassák legfrissebb házi kedvenceikkel, a Mi Hazánk Mozgalommal”, írták.

Ezen kívül hozzátették, ma nem a Jobbik jelent fenyegetést a demokráciára, nem a Jobbik uszít és gyűlölködik, hanem a Fidesz. Viselkedésük migráns-kampányaik árnyékában hazug és nevetséges. „El kellene dönteniük végre, hogy a Jobbik csicska, buzi vagy fasiszta párt-e. Az-e a bajuk, hogy már nem fasiszták, vagy az a bajuk, hogy még igen”, jelentette ki Puzsér kampánystábja, és szolidaritásukat fejezték ki Karácsony Gergellyel.

Úgy tűnik azonban nem mindenki ilyen megértő Karácsony Gergely kijelentéseivel. Köves Slomó a Hír TV-ben beszélt arról, hogy csalódott a főpolgármester-jelöltben, aki szerinte túl ment egy határon. A vezető rabbi úgy véli, az ellenzék az antiszemita kijelentések miatt elhiteltelenedik a választók szemében.

„Egy olyan párt tagjain, azokon az embereken, ahol az egyik zsidó állampolgárok listázását kívánja, a másik meg egy roma embert vert majdnem halálra, azon mit van mentegetni? A rasszizmust minden tisztességes ember elutasítja, ezért most úgy tűnik, mintha egészen más alapokon állnánk” – mondta Köves Slomó.

Az EMIH vezető rabbija rámutatott arra, hogy a baloldali gondolkodók egykoron számon kérték a Fideszen, hogy ne fogjanak össze a Jobbikkal. Szerinte most sem lehet ilyent csinálni, mert ez az egész ügyet lejáratja.

„Nem értem az az érvet, hogy miként lehet közelebb hozni a demokratikus elvekhez ezeket a politikusokat. Az országház nem egy általános iskola, ezek felnőtt emberek, akiket megválasztottak olyan emberek, akikről tudjuk, hogy 70%-uk antiszemita”– mondta az EMIH vezető rabbija.

A szocialisták roma tagozata sem szeretné, ha anyaszervezetük összefogna a Jobbikkal. Felszólították az MSZP vezetését, hogy hagyjon fel a náci és fasiszta társaságokkal való együttműködéssel és inkább térjen vissza a baloldali és liberális értékekhez. A szocialisták viszont továbbra is az összefogás pártján állnak

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp