Zsidó családfa-kutatás és genetika

A zsidó ősök kutatása speciális és nagyon érdekes. Hagyományos családfa-építés közben sok valódi őst, rokont és akár élőket is lehet találni! Beszélgetés Dr. Szegő Ágnessel, az OR-ZSE liturgiai tanszékének adjunktusával február 22-én, 18 órakor a Bálint Házban.

A zsidó ősök kutatása speciális és nagyon érdekes.
Egyrészt nehéz, mert őseink sokat vándoroltak, II. József kötelezte őket csak vezetéknév felvételére, és az anyakönyveket is elég későn kezdték el vezetni, ugyanakkor egyre több online forrás, adatbázis, családfa-építő weboldal segít az ősök keresésében.
A populációgenetika egy nagyon izgalmas, új tudomány, kiegészíti a történelemtudomány, a régészet, nyelvészet eszközeit.
A zsidóság származását, különböző csoportjainak eredetét, rokonságát egyre nagyobb mintán vizsgálják.
Egyre több zsidó vallású és származású ember végeztet a különböző amerikai laboratóriumokban DNS vizsgálatot, általában sok rokont lehet így találni, de mivel az őseink sokszor összeházasodtak, ezért a látszólag közeli DNS rokonok valójában jóval távolabbiak.
Jóval praktikusabb a hagyományos családfa-építés, közben sok valódi őst, rokont és akár élőket is lehet találni.

ONEG SÁBBÁT EST A SZIM SALOM PROGRESSZÍV ZSIDÓ HITKÖZSÉGBEN

VENDÉGÜNK: DR. SZEGŐ ÁGNES

Időpont: 2019.02.22. (péntek) 18:00
Helyszín: Bálint Ház / Salom Klub
Februári Oneg Sábbát estünkön Dr. Szegő Ágnes, az OR-ZSE liturgiai tanszékének adjunktusa, az OR-ZSE Egyetemi Könyvtár korábbi igazgatója lesz a vendégünk, aki a zsidó családfakutatás és genetika témájáról beszél nekünk. Az est házigazdája Pogány Anikó.

A program 18 órakor gyertyagyújtással és rövidített Kábálát Sábbát istentisztelettel kezdődik, amelyet Kelemen Katalin rabbi vezet, 18:30-kor kerül sor az előadásra, s ezt követi (kb. 20 órától) egy könnyű vegetáriánus piknik vacsora.

A rendezvény önköltségének fedezésére 300 forint adományt kérünk vendégeinktől.

További információk:

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp