A Maccabi sosem adja fel!

Június 29. és augusztus 7. között Budapesten rendezik meg a Maccabi Európa Játékokat, amelyre több ezer zsidó sportolót várnak a világ minden tájáról. A játékok kapcsán Motti Tichauerrel, az Európai Maccabi Szövetség elnökével beszélgettünk.

Amikor általában a zsidókról esik szó, akkor nem feltétlenül a sport az, ami először az emberek eszébe jut.

Mi nagyon is egy sportos nép vagyunk, csak hát a zsidó sport PR-ja nem eléggé erős a médiában. Pedig ha az elmúlt 100 év történelmét nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a zsidóság igenis nagyhatalomnak számított a sport területén. Zsidó sportolók komoly eredményeket értek el úszásban, vívásban, labdarúgásban. Elég ha csak Magyarországot nézzük, hány zsidó sportoló nyert aranyérmet az olimpiákon.

Motti Tichauer az Európai Maccabi Szövetség egy párizsi rendezvényén (Fotó: Facebook/EMC)

Mégis hogyan lett egy sportesemény a zsidóság legnagyobb közösségi rendezvénye?

A sport, az egészséges életmód ma is fontos része az életünknek, a négy évente megrendezett eseményünkkel pedig a zsidó közösségeket is tovább tudjuk erősíteni. Hiszen több ezer zsidó érkezik egy helyre, és nem csak Európából, Dél-Afrikától kezdve Amerikán át egészen Izraelig jönnek sportolók, idén éppen ide, Budapestre, azért, hogy részt vehessenek egy történelmi eseményen. Ez lesz ugyanis Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye.

Mi döntött Budapest mellett, hogy idén pont a magyar főváros lehet a Maccabi Európa Játékok helyszíne?

Kezdetben három pályázó volt a 2019-es játékok megrendezésére: Madrid, Bázel és Budapest. 2015-ben az Európai Maccabi Szövetség közgyűlése éppen Budapesten ülésezett, és úgy döntött, hogy ez a helyszín a legideálisabb a következő játékok megrendezése szempontjából. A közgyűlés meggyőzőnek találta mind a helyet, mind pedig a helyi zsidó közösséget, és az is fontos szempont volt, hogy sok év elteltével ismét egy közép-kelet-európai város legyen a játékok házigazdája.

Négy évvel ezelőtt Berlinben rendezték meg a játékokat, és akkor nagy hírverést kapott az esemény annak köszönhetően, hogy zsidó sportolók azokban a létesítményekben versenyezhettek, amelyeket annak idején a nácik saját maguk dicsőítésére építettek. A budapesti esemény mivel kerülhet majd a címlapokra?

Magyarországon nagyon komoly hagyománya van a zsidó sportnak, ami a holokauszt előtti időkhöz nyúlik vissza. Budapestnek ráadásul igen komoly zsidó gyökerei vannak, és maga a cionizmus eszméje is innen indult útjára, hiszen itt született Herzl Tivadar. Ezért ez egy nagyon fontos hely a világ zsidóságának, és bizonyára nagyon izgalmas lesz az ide érkező több ezer zsidó sportoló számára, amikor abban a zsinagógában lehetnek, amely mellett egykoron Herzl szülőháza állt.

Milyen hatása lehet a Maccabi Európa Játékoknak a rendező városok zsidó közösségeire?

Egy ilyen esemény megerősítheti a közösség hírnevét, hiszen az egész világról több ezer zsidó érkezik a közösséghez, amely be tudja mutatni, hogy milyen nagyszerű intézményei vannak. Ha Budapestet nézzük, itt a zsidó negyed a kóser éttermekkel, múzeumokkal, zsinagógákkal, iskolákkal. Ez a turizmus fejlesztése szempontjából is kiváló lehetőség lehet. Ez elsősorban nem az ideérkező sportolók rendezvénye lesz, hanem a magyarországi zsidó közösségé. Mi ennek a közösségnek vagyunk a vendégei, és azért jövünk ide, hogy megerősítsük a Maccabi helyi szervezetét, és legfőképpen azért, hogy erős bázist építsünk a zsidó sportnak itt, Magyarországon. Ez egy olyan lehetőség, amely talán egyszer egy életben adódik.

Mi a helyzet azokkal a helyi zsidókkal, akik nem vesznek részt a játékokon sportolóként, ők hogyan tudnak majd bevonódni az eseményekbe?

Több mint 20 különböző sportágban rendezünk versenyeket a játékokon, és ezekre várjuk nézőként a zsidó közösség tagjait, így bárki az esemény részese lehet, még akkor is ha aktívan nem sportol. De ezen kívül lesz több más, közvetlen nem a sporthoz köthető esemény is, például egy nagy szombatfogadás a Dohány utcai zsinagógában több ezer sportoló részvételével.

Motti Tichauer a balatonfüredi Maccabi Labdarúgó Tornán (Fotó: Facebook/emg2019)

És a nem zsidók, ők mit kezdhetnek azzal, hogy ide érkezik több ezer zsidó sportolni?

Közönségként őket is várjuk, hiszen ez egy mindenki számára nyitott esemény. Ez egy zsidó rendezvény, ahol mindenkit szívesen látunk. Bárki eljöhet és megnézheti, hogy mi igenis egy sportos nép vagyunk, ami akár még az emberek korábbi előítéletein is változtathat. Azt se feledjük, hogy a magyar kormány nagyon fontos támogatója a játékoknak, az anyagi támogatásuk nélkül nem tudnánk megrendezni az eseményt Budapesten.

Egy magyar szélsőjobboldali párt pont azt követeli a kormánytól, hogy vonja vissza a játékoknak megítélt anyagi támogatást, mivel az nem a magyarokat részesíti előnyben.

A zsidók is ugyanúgy magyarok, és más vallások képviselői is hasonlóképpen kapnak anyagi támogatást a kormánytól különféle események megrendezésére. A kormány ugyanúgy felelősséggel tartozik az itt élő zsidókért, mint bárki másért, hiszen azért élnek itt, mert ők maguk is magyarok, és nem azért, mert zsidók. A Maccabi Játékok egy magyar rendezvény, amely zsidó sportolókat lát vendégül, de ezen kívül bárki eljöhet megtekinteni a versenyeket.

A legutóbbi felmérések szerint az antiszemitizmus erősödik Európában. Hogyan hat ez a Maccabi Európa Játékok jövőjére?

Ha csak az lenne az európai zsidóság problémája, hogy mi lesz a Maccabi Játékok jövője, akkor nagyon könnyű helyzetben lennénk. Én azonban az egész európai zsidóság jövője miatt aggódom. Az antiszemitizmus ma több oldalról érkezik, nem csak jobbról, hanem balról is, de legfőképpen a Közel-Keletről, ami leginkább az Izrael elleni gyűlölet formájában mutatkozik meg. Mi azonban nem szándékozunk megadni magunkat, erre tanított meg minket a holokauszt tragédiája. Mi egy erős nép vagyunk, mert van egy erős országunk, és azért fogunk küzdeni, hogy a zsidó közösségek megmaradhassanak Európában. A Maccabi sosem adja fel!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp