Spiró György: Soha nem tettem Izrael-ellenes kijelentést

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Spiró György tiltakozását fejezte ki egy tegnap megjelent interjúnkkal kapcsolatban, amelyben Mihály Amichay Éva általánosságban úgy fogalmazott, nem kedveli azokat a magyar zsidókat, akik Izrael-ellenesek.

Spiró a következőket juttatta el a szerkesztőségünkhöz és kérte szó szerinti közlését a cikkre reagálva.

„Egy hölgy a lapotokban gyomorforgatónak találta az én Izrael-ellenességemet, valamint lezsidózott, ahogy mások is szoktak: faji alapon.

Közlöm veletek, hogy a gyomra egészen biztosan mástól forog (akár tőlem is foroghat), mert soha Izrael-ellenes kijelentést nem tettem.

Identitásom kizárólag az én dolgom, mások abba hiába akarnak beleszólni.”

Az interjúban Mihály Amichay Éva kijelentette, hogy nem kedveli, amikor „egy magyar zsidó, akárhogy is határozza meg a maga identitását, Izrael-ellenes, szóban vagy írásban, anélkül, hogy az arab-izraeli konfliktus problémájába kicsit is beleásta volna magát. Összes információja az MTI tudósításokból ered, de tanácsokat ad arra nézve, hogy az izraelieknek mit kellene tenniük.”

Néhány bekezdéssel korábban pedig célzott egy interjúra, amelyet Spiró Györggyel készített a Szombat többek között az identitásával kapcsolatban. Spiró itt úgy fogalmazott: “Magyar író vagyok, kész. Miután nem vagyok vallásos, nem lehetek zsidó.”

Szerkesztőségünk úgy értelmezte, hogy az interjúban Mihály Amichay Éva nem Spiró Györgyre értette az Izrael-ellenességet.

Megkerestük ismét Mihály Amichay Évát, hogy tisztázzuk a kérdést, aki egyértelműen kijelentette, hogy

általánosságban fogalmazott, nem Spiró Györgyre célzott e kijelentés kapcsán.

„Olvastam egy interjút vele azzal kapcsolatban, hogy ő miért nem zsidó – mert nem vallásos. Ez bosszantott fel, de nem rá értettem az Izrael-ellenességet”, írta válaszában a tervező, újságíró.

Forog a gyomrom attól, amikor egy magyar zsidó Izrael-ellenes – Kibic Magazin

Lakásokat tervez Izraelben és Budapesten, újságot ír, politikáról elmélkedik, és szeret nyíltan, élesen fogalmazni. Mihály Amichay Éva elmondása szerint feltöltődni jár Tel Avivba, hogy kibírja Pesten, mert úgy véli, itthon minden jószándékot megöl az irigység. Több évtizedet éltél Izraelben, most ingázol a két ország között. Több, mint harminc éve tervezel lakásokat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp