Ferenc pápa fontos muszlim vallási vezetővel közösen ítélte el a vallás nevében elkövetett erőszakot

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Történelmi jelentőségű katolikus szertartást celebrált 130 ezer ember előtt Ferenc pápa az Arab-Emírségekben. Ez az első alkalom, hogy a katolikus egyházfő az Arab-félszigetre látogatott.

Ferenc a kairói al-Aksza nagymecset muszlim világban meghatározó imámjával közös nyilatkozatban ítélt el minden, a vallás nevében elkövetett erőszakot.

Korábban soha nem járt még katolikus egyházfő az Arab-félszigeten, Ferenc pápa most Mohammed bin Zájed, az Arab Emirátusok trónörökösének meghívására érkezett a viszonylagos toleranciájáról ismert arab országba. A fő cél a vallásközi párbeszéd előmozdítása volt, írta az Index.

A keresztény és muszlim meghívottakon kívül zsidó, buddhista, hindu díszvendégekkel tartott esemény kezdeményezője az az Ahmed al-Tajeb sejk, a kairói Al-Azhar nagymecset imámja volt, akivel Ferenc pápa már ötödik alkalommal találkozott. A legfőbb egyiptomi vallási méltóság a szunnita iszlámon belül a vallásilag toleráns irányzat meghatározó képviselője, a militáns iszlám ellenfele. Ő a közel-keti muzulmánokat ezúttal is a helyi keresztény közösségek „átölelésére” szólította fel, a nyugati világban élő muszlimokat pedig arra kérte, hogy integrálódjanak, és tartsák be választott hazájuk törvényeit.

Az imám és a pápa egy közös nyilatkozatot is aláírtak, melyben határozottan elutasítanak minden, a vallás nevében elkövetett erőszakot. A történelmi jelentőségűnek látott muszlim-keresztény nyilatkozat több olyan részt is tartalmaz, amely az iszlám szempontjából is fontos alapvetés: vallási tolerancia és a vallásszabadság tiszteletben tartása, a diszkrimináció tilalma, a különböző egyházak szent helyeinek kölcsönös tisztelete mellett a nők elismerése is szerepel a pontok között.

A teljes cikk itt olvasható:

Ferenc pápa és az iszlám imám együtt ítélte el a vallási erőszakot

Soha nem járt még katolikus egyházfő az Arab-félszigeten, Ferenc most Mohammed bin Zájed, az Arab Emirátusok trónörökösének meghívására érkezett a viszonylagos toleranciájáról ismert arab országba. A kétnapos út tágabb külpolitikai kontextusáról és politikai érzékenységeiről már korábban írtunk, de a fő cél a vallásközi párbeszéd előmozdítása volt, ami egyébként is Bergoglio egyik meghatározó egyházpolitikai célja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp