Ferenc pápa fontos muszlim vallási vezetővel közösen ítélte el a vallás nevében elkövetett erőszakot

Történelmi jelentőségű katolikus szertartást celebrált 130 ezer ember előtt Ferenc pápa az Arab-Emírségekben. Ez az első alkalom, hogy a katolikus egyházfő az Arab-félszigetre látogatott.

Ferenc a kairói al-Aksza nagymecset muszlim világban meghatározó imámjával közös nyilatkozatban ítélt el minden, a vallás nevében elkövetett erőszakot.

Korábban soha nem járt még katolikus egyházfő az Arab-félszigeten, Ferenc pápa most Mohammed bin Zájed, az Arab Emirátusok trónörökösének meghívására érkezett a viszonylagos toleranciájáról ismert arab országba. A fő cél a vallásközi párbeszéd előmozdítása volt, írta az Index.

A keresztény és muszlim meghívottakon kívül zsidó, buddhista, hindu díszvendégekkel tartott esemény kezdeményezője az az Ahmed al-Tajeb sejk, a kairói Al-Azhar nagymecset imámja volt, akivel Ferenc pápa már ötödik alkalommal találkozott. A legfőbb egyiptomi vallási méltóság a szunnita iszlámon belül a vallásilag toleráns irányzat meghatározó képviselője, a militáns iszlám ellenfele. Ő a közel-keti muzulmánokat ezúttal is a helyi keresztény közösségek „átölelésére” szólította fel, a nyugati világban élő muszlimokat pedig arra kérte, hogy integrálódjanak, és tartsák be választott hazájuk törvényeit.

Az imám és a pápa egy közös nyilatkozatot is aláírtak, melyben határozottan elutasítanak minden, a vallás nevében elkövetett erőszakot. A történelmi jelentőségűnek látott muszlim-keresztény nyilatkozat több olyan részt is tartalmaz, amely az iszlám szempontjából is fontos alapvetés: vallási tolerancia és a vallásszabadság tiszteletben tartása, a diszkrimináció tilalma, a különböző egyházak szent helyeinek kölcsönös tisztelete mellett a nők elismerése is szerepel a pontok között.

A teljes cikk itt olvasható:

Ferenc pápa és az iszlám imám együtt ítélte el a vallási erőszakot

Soha nem járt még katolikus egyházfő az Arab-félszigeten, Ferenc most Mohammed bin Zájed, az Arab Emirátusok trónörökösének meghívására érkezett a viszonylagos toleranciájáról ismert arab országba. A kétnapos út tágabb külpolitikai kontextusáról és politikai érzékenységeiről már korábban írtunk, de a fő cél a vallásközi párbeszéd előmozdítása volt, ami egyébként is Bergoglio egyik meghatározó egyházpolitikai célja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp