100 éves a Bauhaus, amely a 110 éves Tel-Avivot a világörökség részévé tette

A tel-avivi Fehér városban található a világ legnagyobb Bauhaus stílusú épületegyüttese, amelyet 2003-ban az UNESCO világörökségi helyszínné nyilvánított.

A Bauhaus a 20. század első felének egyik legjelentősebb művészeti intézménye volt, amelyet 1919-ben hozott létre Walter Gropius a németországi Weimarban. A Bauhaus modern, újító és kísérletező törekvései azonban nem arattak osztatlan sikert a jobboldali konzervatívabb körökben. Így a támadások miatt először Dessauba, majd pedig Berlinbe kényszerült költözni az intézmény, míg végül a nácik hatalomra kerülésüket követően, 1933-ban végleg be nem zárták az egészet.

Bauhaus stílusú épület Tel-Avivban

A Bauhaus követői elhagyták Németországot, és mivel sokan közülük zsidók voltak, így adta magát, hogy többen részt vegyenek a fiatal város, Tel-Aviv felépítésében. 1931 és 1956 között 4000 Bauhaus stílusú ház épült a városban. Ez lett a világ legnagyobb Bauhaus stílusú épületegyüttese, amelyet a házak színéről Fehér városnak neveztek el.

Mivel a ’30-as években már egyre több bevándorló érkezett az akkor még brit mandátum alatt álló országba, így gyorsan kellett sok korszerű és egyszerű lakóházat felépíteni. A Bauhaust követő tervezők pedig pont megfeleltek ezeknek az igényeknek.

A Bauhaus egyik alapelve szerint a formát alá kell rendelni a funkciónak. Nem történt ez másképp Tel-Avivban sem, amikor az új házakat az éghajlati viszonyoknak megfelelően tervezték meg. Így létrehozva a Bauhausnak egy sajátos, tel-avivi stílusát. A hőségre és az erős napsütésre reflektálva az épületeket, szemben az Európában megszokott hatalmas üvegfelületekkel, kis méretű ablakokkal látták el. Kompenzációként pedig nagy, hosszú erkélyeket, teraszokat helyeztek el a házakon.

A másik helyi jellegzetesség, hogy a forróság miatt az épületek lapos tetőket kaptak, amelyeken aztán tényleg bármit lehet csinálni:

Tel-Avivban a háztetőkön is zajlik az élet – Kibic Magazin

A tel-avivi háztetőkön a helyi lakosok az alapvető kanapén heverészéstől kezdve egészen a katonák reggeli felsorakoztatásáig szinte bármilyen elképzelhető tevékenységet képesek művelni. A Reuters fotósa pedig egy remek sorozatot kikészített a tetőteraszokon folyó életről. A mediterrán éghajlat kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy Tel-Aviv háztetőin a helyi lakosság a lehető legkülönfélébb tevékenységeket végezze.

A Bauhaus ráadásul a fiatal Izrael államra is remekül reflektált. Az akkori izraeliek egy új állam születését látták, ahol a zsidók szabadon élhetnek. Az emberek pedig egy modern, vallás és tradíciók nélküli életre vágytak, és a múlt helyett a jövőbe tekintettek. Pont ahogy a Bauhaus is tette 100 évvel ezelőtt.

(ISRAEL21c)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp