Összefogott a zsidó közösség egy budapesti születésű holokauszt túlélő elbúcsúztatásáért

A magyar származású holokauszt túlélőnek nem volt családja Torontóban. Mégis több tucat idegen gyűlt össze a temetésén.

A torontói rabbi úgy gondolta, hogy senki sem fog eljönni a minusz 20 fokos hidegben egy olyan holokauszt túlélő temetésére, akinek szinte nem voltak hozzátartozói, írta meg a jta.org.

Eddie Ford temetésének előestéjén, este 11 órakor Zale Newman rabbi a zsidó közösséghez fordult. Egy Facebook bejegyzésben azt kérte, hogy minél többen vegyenek részt a szertartáson.

„Nem lesz hosszú, de öltözzetek melegen” írta.

Ford egy keresztény családnál bujkált a holokauszt idején.

Newman rabbi 7 hónappal a halála előtt találkozott a 85 éves emberrel, aki annak idején Budapesten született. A férfit akkoriban diagnosztizálták rákkal. A rabbi ezután minden héten meglátogatta őt a szombatok és az ünnepek beállta előtt.

Newman azt írta a Facebook bejegyzésben, hogy az idős ember sokszor emlékezett vissza azokra az időkre, amikor fiatalként tagja volt a Dohány utcai Zsinagóga kórusának Budapesten.

Ford a betegsége idején fordult ismét a zsidó vallás felé, és az volt az egyik utolsó kívánsága, hogy zsidó temetést kapjon.

Newman Facebook posztjára 3-an írták azt, hogy eljönnek a búcsúztatásra. Ezért, amikor megérkezett a rabbi az észak-torontói Pardes Chaim Temetőbe, akkor azt hitte, hogy a hosszú kocsisor egy másik temetésre hoztak a gyászoló vendégeket.

De nemsokára azonban kiderült, hogy a rabbi Facebook posztját rengetegen megosztották, és a tömeg Ford temetésére érkezett.

„Jó messze kellett leparkolnom, és lesétálnom a hideg szélben, hogy csatlakozhassak ahhoz a 150 emberhez, akik hatalmas, meleg kört alkottak”, írta Newman. „Nagyon meghatott, hogy ilyen zsidó emberek között lehetek, akik minden feladatukat félretették, hogy megadhassák ennek a számukra ismeretlen, Budapestről származó férfinak a végtisztességet.”

Később Newman azt is közölte, hogy Ford régóta elveszettnek hitt testvére is eljött a temetésre egy kis ontariói városból, miután egy ismerőse olvasott a neten a férfi haláláról.

Forrás: jta.org

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp