Nem költözhet a kolbászmúzeum a haláltábor helyére

Németországban megrökönyödést váltott ki a múzeum honlapján szerdán közzétett terv arról, hogy átköltözne egy olyan ingatlanra, amely a második világháborúban a buchenwaldi koncentrációs tábor része volt.

Megváltoztatta a mülhauseni önkormányzat korábbi döntését, hogy engedélyezi a sült kolbásznak szentelt türingiai múzeum, a Bratwurstmuseum áttelepítését az egykori buchenwaldi koncentrációs tábor külső létesítményeként használtak.

A testület csütörtök este megvitatta az ügyet és elállt a tervtől. A tanácskozáson a zsidó közösség képviselői is részt vettek.

Johannes Bruns polgármester és Benjamin-Immanuel Hoff antiszemitizmus-elleni biztos hamarosan találkozik és megvitatják, milyen alternatív területet tudnak a múzeum rendelkezésére bocsátani.

Szobor a kolbászmúzeum udvarán

A kérdéses terület 2008 óta egy magánbefektető tulajdonában van, aki a szövetségi kormánytól vásárolta meg a földeket. A múzeum új otthona mellé színházat és egy szállodát is akarnak építeni, a projektet eredetileg támogatta az önkormányzat.

Németországban azonban megrökönyödést váltott ki a múzeum honlapján szerdán közzétett terv arról, hogy a jelenleg Holzhausenben működő kolbászmúzeum átköltözik egy Mülhausenben lévő ingatlanra, amelynek hatalmas épülete a második világháborúban a közeli buchenwaldi koncentrációs tábor része volt.

A Bratwurstscheune kívülről

A buchenwaldi tábor a náci Németország által 1937 júliusától 1945 márciusáig működtetett koncentrációs tábor volt. Buchenwaldba és külső táboraiba mintegy 240 000 embert hurcoltak Európa minden országából, a legtöbbet Magyarországról és Lengyelországból, közülük 43 ezren meghaltak. A tábor lakói, zsidók, politikai foglyok és hadifoglyok kényszermunkásként dolgoztak a közeli német hadiüzemekben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp