Csúcsra ért az éjjel az amerikai futball zsidó sztárja

Julian Edelmant választották meg az idei Super Bowl legjobb játékosának. A New England Patriots zsidó sztárja ezzel a címmel a csúcsra ért.

Az éjjel játszották Atlantában a legnagyobb amerikaifutball-szövetség, az NFL döntőjét, a Super Bowlt. Az amúgy nem túl izgalmas mérkőzést a New England Patriots nyerte meg 13-3 arányban a Los Angeles Rams ellenében. A meccs legértékesebb játékosának (MVP) pedig azt a Julian Edelmant választották meg, akit már így is sokan a sportág legnagyobb zsidó játékosként tartanak számon.

Julian Edelman a bajnoki trófeával

Edelman tegnap éjjel 10 elkapással szerzett 141 yardos teljesítményével érdemelte ki az MVP címet, ezzel a Patriots sztárja lett az első zsidó játékos, akit a döntő legjobbjának választottak meg. Az amerikai profi futballban ugyan nem igazán hemzsegnek a zsidó játékosok, de a 32 éves Edelman abban is kitűnik közülük, hogy nyilvánosan is felvállalja zsidó identitását.

A kaliforniai Redwood Cityben született Edelman édesapja zsidó, édesanyja azonban nem az, és ő maga sem részesült zsidó neveltetésben. A Patriots 2009-ben, a nem túl előkelő hetedik körben választotta ki az elkapó játékost, aki profi karrierjének első néhány évében nem nyújtott semmi kiemelkedőt, mígnem 2013-ban jött az áttörés, azóta viszont egyre jobban játszik, a mostani volt a harmadik bajnoki címe, amit a Patriots-szal megnyert.

Edelman 2013-ban nem csak a játékával kezdett kitűnni, de ebben az évben beszélt először zsidóságáról, és ekkortól kezdve többször is nyilvánosan állt ki Izrael vagy éppen a pittsburghi mészárlás áldozatai mellett. Edelman ünnepli a zsidó ünnepeket, és ezekről is rendszeresen posztol a közösségi médiában. Ellátogatott Izraelbe, és még egy gyerekkönyvet is írt, amelyben Herzl Tivadarra, a cionizmus atyjára hivatkozik.

Újabb híres sportoló tisztelgett a pittsburghi zsinagóga áldozatainak emléke előtt – Kibic Magazin

Julian Edelman, a New England Patriots zsidó származású sztárja a vasárnapi pittsburghi vendégjáték alkalmából húzott fel héber felirattal díszített cipőket. Vasárnap Pittsburghben játszott a New England Patriots amerikaifutball-csapat. Ebből az alkalomból döntött úgy a csapat egyik sztárjátékosa, Julian Edelman, hogy lerója tiszteletét az októberi támadás 11 áldozata előtt.

A Super Bowlt követően nem véletlenül hasonlította Ron Dermer, Izrael amerikai nagykövete Edelmant a makkabeusokhoz. A New England Patriots eddigi öt győzelme alkalmával mindig a csapat legnagyobb sztárja, az irányító Tom Brady lett a legértékesebb játékos. Most azonban elérkezett a zsidó hős ideje.

(JTA, Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp