Megvan a rák ellenszere? Izraeli tudósok szerint, igen

Izraeli tudósok elképzelhetőnek tartják, hogy megtalálták a rák teljes ellenszerét.

„Remélhetőleg egy éven belül a világ elé tárhatjuk a rák gyógymódját”, mondta Dan Aridor, az Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. munkatársa, ahol a kezeléssel kísérleteznek. „A mi ellenszerünk az első naptól hatékony lesz, néhány hétig kell szedni, és szinte semmilyen mellékhatása nem lesz. Az ára pedig sokkal kedvezőbb lesz, mint a piacon lévő más gyógyszereknek. Egyben egyszerre lesz személyre szabott és generikus”, tette hozzá.

A bejelentésre sokan felkapták a fejüket, hiszen körülbelül 18.1 millió új rákbeteget diagnosztizálnak világszerte minden évben az International Agency for Research on Cancer adatai szerint. Minden hatodik haláleset a rák miatt következik be, ez a második vezető halálok a szív- és érrendszeri betegségek után.

dr. Ilan Morad, az AEBi elnöke és ügyvezetője szerint először azt kellett meghatározniuk, hogy a többi rákellenes kezelés miért nem elég hatékony. Ezután jöttek rá a megoldásra.

Hanan Itzhak kutatásvezető balra és Ilan Morad

A legtöbb ilyen készítmény egy bizonyos célpontot támad a ráksejtben vagy a ráksejten, és ez ad egyfajta pszichológiai menekülési lehetőséget a ráknak. A MuTaTo nevű fejlesztés alatt álló gyógyszer különböző rákot célzó peptideket használ minden ráksejt esetében egyazon időben, és emellett erős toxinnal támadnák a ráksejtet. Morad szerint ezzel az eljárással elérhető az, hogy ne alakuljanak ki mutációk.

Morad szerint a felfedezésük csökkentené a legtöbb rákkezeléssel járó kellemetlen mellékhatásokat, amelyek abból fakadnak, hogy a gyógyszer a nem megfelelő vagy másodlagos célponttal érintkezik.

A MuTaTo koncepcióját az AIDS elleni gyógyszerhez hasonlította a tudós, amely mára halálos betegségből krónikus, de szinten tartható betegséggé vált.

Morad elmondta, hogy a cég eddig egereken kísérletezett, és a kezelésnek nem volt mellékhatása az egészséges sejtek esetében. Az AEBi nemsokára megkezdi a klinikai kísérleteket is, amelyeket pár éven belül fejezhet, és meghatározott esetekben utána elérhetővé válhat a kezelés.

A hvg.hu szerint az AEBi bejelentésére a tudományos világ egyelőre kétkedéssel tekint. Már csak azért is, mert a cég eddig semmilyen tudományos folyóiratban nem mutatott meg semmit (rész)eredményeiből. Az izraeli biotechnológiai vállalat ezzel együtt igen magabiztos. A CNBC amerikai hírtelevíziónak az AEBi szóvivője megerősítette: az egy év múlva már az első emberek által is kipróbálható megoldásuk teljeskörűen, véglegesen eltörli a rákot a kezelt ember szervezetéből.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp