Könyv jelent meg Tom Lantosról születésének 90. évfordulója alkalmából

Az egykori kongresszusi képviselő életéről szóló esszéket tartalmazó, The Noble Banner of Human Rights: Essays in Memory of Tom Lantos című könyvet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében mutatták be.

Szükségünk van a Tom Lantos által képviselt egyetemes értékekre, és arra a jövőbe látásra, amellyel a 2008-ban elhunyt, magyar származású amerikai kongresszusi képviselő rendelkezett – mondta Martonyi János volt külügyminiszter, a Demokrácia Központ Közalapítvány kuratóriumának elnöke csütörtökön Budapesten.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Az egykori kongresszusi képviselő életéről szóló esszéket tartalmazó, The Noble Banner of Human Rights: Essays in Memory of Tom Lantos című kiadvány budapesti bemutatóján Martonyi János azt hangsúlyozta: Tom Lantos elegáns harcos volt, aki a szabadságért, az emberi jogokért, a diszkrimináció és a megkülönböztetés ellen küzdött. Ez tette őt igazi emberré – mondta.

A volt külügyminiszter megköszönte Tom Lantosnak, hogy kiállt az erdélyi magyarok jogaiért, és azért, hogy az elnyomottakat támogatta szerte a világban, és bocsánatot kért tőle azért, amit a magyar állam a második világháborúban a zsidókkal szemben tett.

David Kostelancik, az Egyesült Államok magyarországi helyettes misszióvezetője azt hangsúlyozta, hogy Tom Lantos létezésünk törékenységére, védelmére hívta fel a figyelmet. A képviselő erős védelmezője volt az amerikai alapjogoknak – tette hozzá.

Katrina Lantos, Tom Lantos lánya arra hívta fel a figyelmet, hogy a demokrácia, annak igazságossága, a jog hatalma törékeny. Nem szabad félvállról venni, és folyamatosan védeni kell – mondta. Felidézte, hogy Tom Lantos annak ellenére volt mélyen optimista, amit Magyarországon zsidóként átélt a vészkorszakban, és mindig Magyarországot tekintette hazájának.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp