Magyarország nem szeretné az EU-s országok közül elsőként Jeruzsálembe költöztetni a nagykövetségét

Többek között ez derült ki egy oknyomozó portál által megszerzett magyar diplomáciai táviratból, amely Magyar Levente külügyminiszter-helyettes amerikai tárgyalásai kapcsán született.

„Amerikai diplomaták dicsérték a közel-keleti újjáépítésben való magyar részvételt és az üldözött keresztényekért tett lépéseket” – írja a Direkt36 oknyomozó portál a magyar-amerikai kapcsolatokkal foglalkozó cikkében. Az írás egy olyan, a portál által megszerzett magyar diplomáciai távirat kapcsán született, amely Magyar Levente külügyminiszter-helyettes decemberi, amerikai tisztviselőkkel Washingtonban folytatott tárgyalásainak összefoglalója.

A magyar nagykövetség Tel-Avivban

A dokumentumból többek között kiderül, hogy Wess Mitchell külügyi államtitkár megköszönte hogy a magyar kormány nem csak az EU-n belül, de az ENSZ-ben is kiállt Izrael és a Jeruzsálemmel kapcsolatban hozott amerikai döntés mellett. Továbbá afelől is érdeklődött, hogy Magyarország mikor helyezi át a nagykövetségét Jeruzsálembe. De David Hale, az amerikai külügy politikai államtitkára is ugyanerre sürgette a magyar felet.

Magyar Levente válaszként azt közölte hogy

„Magyarország az EU-s országok között nem szeretne ebben első lenni – de ha mondjuk Olaszország, Románia vagy Csehország ezt meglépné, nem zárja ki, hogy Budapest kövesse példájukat”.

Az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése legutóbb tavaly nyáron, Orbán Viktor miniszterelnök izraeli látogatása idején merült fel. Akkor a Ynet arról számolt be, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő abban reménykedik, hogy sikerül majd rávennie Orbánt arra, hogy Magyarország is költöztesse át a nagykövetségét Jeruzsálembe.

Orbán izraeli útját követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy sajtótájékoztatón közölte, hogy bár megfogalmazódott bizonyos igény, a miniszterelnök azonban nem tett ígéretet az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésére, a kormány nem hozott ilyen döntést.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp