A Hitler-harang nem lesz eltávolítva

Elutasította egy zsidó magánszemély panaszát egy német fellebbviteli bíróság szerdán, így továbbra is a helyén maradhat és szólhat az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában.

A koblenzi közigazgatási felsőbíróság állásfoglalása szerint ez “nem jelenti a zsidók nácizmus alatti sorsának jóváhagyását vagy elbagatellizálását, amit az is aláhúz, hogy a község emléktábla kihelyezését határozta el”, áll az indoklásban. A falu a Rajna-vidék-Pfalz tartományban található, és eredetileg a helyi önkormányzat döntött a harang helyén hagyásáról

A híres-hírhedt harang eltávolítását egy meg nem nevezett férfi, holokauszttúlélők rokona indítványozta, akinek keresetét korábban első fokon is elutasították.

A panaszos szerint a harang használata gúnyt űz a hitleri terror áldozataiból.

 A koblenzi fellebbviteli bíróság elutasította a keresetnek azt a részét is, hogy tiltsák meg a polgármesternek, hogy azt mondja, “a harang a náci korszak áldozataival való megbékélést szolgálja”.

A Herxheim am Berg-i önkormányzat tavaly februári határozata szerint a harangnak a helyén kell maradnia, hogy “ösztönzést adjon a megbékélésnek és figyelmeztessen az erőszakra és igazságtalanságra”.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp