Köves Slomó: A magyar jobboldal antiszemita stigmáit legalább részlegesen be lehet gyógyítani

Az EMIH vezető rabbija véleménycikkben reagált arra, hogy az Index szerint a kormány a baloldalra próbálja tolni az antiszemitizmus bélyegét.

Az Index múlt heti cikkében, amelyet itt a Kibicen is szemléztünk, azt próbálja bemutatni, hogyan tesz kísérletet a kormány és a Fidesz arra, hogy a magyar jobboldalra száz éve tapadó antiszemitizmust áttolja a baloldalra. És, hogy ez miért nem sikerülhet neki. 

Köves Slomó

Most Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija szintén az Indexen szállt vitába a fenti írás szerzőjének néhány állításával. A rabbi szerint ”minden leegyszerűsítő összeesküvés-elméletben meg lehet találni azokat az áthallásokat, amelyek a minden társadalomban felmutatható, marxi értelemben vett örök zsidót célozzák, így óhatatlanul antiszemita összeesküvés-elméletre emlékeztetnek”.

Köves Slomó úgy véli, hogy „lehet úgy gondolkodni az antiszemitizmus elleni fellépésről, mint a leegyszerűsítő etnicista nacionalizmussal és a leegyszerűsítő összeesküvés-elméletekkel szembeni küzdelem ugyancsak leegyszerűsítő – és éppen ezért hatásos – csodafegyveréről; És lehet úgy gondolkodni az antiszemitizmus elleni fellépésről, mint az identitását megélő zsidó közösség mindennapi létbiztonságát megteremtő kötelességről”

„Az első út lehet választási lehetősége egy baloldali politikusnak, egy liberális véleményformálónak, de nehezen alkalmazható egy az identitását – akár a külsőségekben is jól felismerhetően megélő – zsidó, pláne zsidó közösségi vezető számára. Többek közt éppen azért, mert éppen az összeesküvés-elméletek anti-antiszemitizmus diszpozíciójából történő kritikája az, ami a látens létből a nyilvánosságba hívhatja elő a rejtett antiszemita attitűdöket azokban, akikben permanensen van igény az összeesküvés-elméletekre” – magyarázza az EMIH vezető rabbija.

.Köves Slomó megjegyzi, hogy „akadtak (és egyre többen akadnak) azonban olyanok, akik éppen a közösségi, vallási és (vagy) nemzeti identitást vállalva, a nemzeti és közösségi önrendelkezésért küzdöttek és küzdenek, és ezt az utat tekintették és tekintik a legerősebb eszköznek mindennemű kirekesztés ellen. Ezt az utat választotta Izrael, és csak ezt az utat választhatja egy a vallási és közösségi identitását megélő hitközség, az EMIH is. Ez a stratégia pedig végső soron nem tűnik olyan sikertelennek.” Itt Köves rabbi a Sorsok Háza koncepciójának megújítására Orbán által tett ígéretet hozza példának.

A kormány a baloldalra próbálja tolni az antiszemitizmus vádját – Kibic Magazin

A kormány és médiája már egy ideje azon fáradozik, hogy hagyományosan a jobboldalhoz köthető antiszemitizmust mindenképpen a baloldalra tolja át. Ebben azonban a kormányt leginkább saját maga akadályozza meg. „Az Európai Bizottságból adják a pénzt azoknak az álcivil szervezeteknek, akik Izraelben Izrael ellen gyakorlatilag antiszemita kampányokat folytatnak.

Az EMIH vezető rabbija szerint nem az a központi kérdés, hogy „sikerrel tudja-e az antiszemitizmus bélyegét a Fidesz a baloldalra tolni, hanem az, hogy van-e ennek a kísérletnek olyan öntisztító hatása, amely eredményezni tudja a magyar jobboldali hagyomány antiszemita stigmáit legalább részlegesen gyógyítani”. Köves Slomó meggyőződése, hogy erre komoly az esély.

Mégpedig azért, mert az átlag Fidesz-szavazó tudatában sokkal inkább Izrael mögött áll a zsidó, mint minden migráns mögött. Ellenkezőleg, a migráció kérdéséhez egyenesen a növekvő európai antiszemitizmus (sajnálatosan tényszerű) képzete társul. Ha tehát a migrációval kapcsolatos (időnként valóban ízléstelen) politikai kommunikáció egy pro-izraeli kiállással párosul, akkor ennek nem az antiszemitizmus gerjesztése, hanem az Izraellel, és ezen keresztül a zsidósággal, (vagy legalábbis az identitásukat megélő zsidókkal), való szimbolikus azonosulás az eredménye. Ez a magyar zsidó közösség szempontjából mégiscsak reményekkel kecsegtető tendencia.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp