Kácsor Zsolt: Ady Endre zsidós élete

Ady Endre társadalomképét és világnézetét egyszerre formálta a magyar ugar tunyasága és a zsidó műveltség, intellektuális széleslátókörűség és internacionalizmus. – Kácsor Zsolt írását ajánljuk a mazsihisz.hu-ról.

Tegnap volt száz éve annak, hogy a nemzet halottjaként a Nemzeti Múzeumban nyilvánosan fölravatalozták, majd sok ezres tömeg jelenlétében örök nyugalomra helyezték Ady Endre költőt, újságírót. Habár testét a földbe tették, a szellemét azóta sem sikerült eltemetni.

Milyen volt  Ady Endre szellemisége? Egyszerre ősmagyar és kozmopolita, nemzeti és liberális, konzervatív és progresszív, kálvinista és istentagadó, vidékies és nagyvárosi, egyszerre népi és urbánus, demokrata és radikális. Ady Endre társadalomképét és világnézetét egyszerre formálta a magyar ugar tunyasága és a zsidó műveltség, intellektuális széleslátókörűség és internacionalizmus.

„Én az én életemben, sorsomban, maholnap elnémulásomban az én kihalt fajtámnak a példáját sejtem, érzem. A zoon politikonnak én nemcsak társas lényi, de politikus-magyar igazolása vagyok. Valószínű, hogy a halálos ágyamon is csak egy magyar vezércikk erejéig fogok belelátni a nagy Titokba. De a vezércikkemet akkor is meg fogom írni, ha csak meg tudom írni. Úgy látszik, hogy a magyar embernek még az sem adatott, hogy a fájdalmai csupán magáért fájjanak. De az igaz ugye, hogy közénk, senkik, még egyformákban is százfélék közé, elvegyült egy millió zsidó? Hogy e zsidók megcsinálták nekünk Budapestet s mindazt, ami talán – talán? biztosan – nincs is, de európaias és távolról mutatós? Segítségünkre jöttek nekünk, akik már nem vagyunk, azok, akik, mint nép, szintén nincsenek.” (Korrobori, 1917.)

A teljes írás itt olvasható:

Ady Endre zsidós élete | Mazsihisz

Éppen ma száz éve annak, hogy a nemzet halottjaként a Nemzeti Múzeumban nyilvánosan fölravatalozták, majd sok ezres tömeg jelenlétében örök nyugalomra helyezték Ady Endre költőt, újságírót. Habár testét a földbe tették, a szellemét azóta sem sikerült eltemetni. Milyen volt Ady Endre szellemisége?

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp