Lengyel szélsőjobboldaliak demonstráltak Auschwitznál

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A tüntetőket Piotr Rybak, a Lengyel Független Mozgalom képviselője vezette. Az ellen tiltakoztak, hogy a haláltábor felszabadításának napján tartott megemlékezésen arra fektetik a hangsúlyt, hogy zsidókat öltek meg Auschwitzban, és nem lengyeleket.

Ez az első alkalom, hogy a haláltábor felszabadításának éves megemlékezésével egy időben szélsőjobboldaliak tüntettek. A ceremónia ökumenikus, és Auschwitz minden áldozatáról szól. A résztvevők idén a saját tapasztalataikról is beszéltek. Lengyelország főrabbija, Michael Schudrich felolvasta az összes náci tábor nevét, keresztény és zsidó vezetők imádkoztak együtt a gázkamrák és krematóriumok maradványainak közelében.

„A zsidó nemzet, Izrael mindent megtesz annak érdekében, hogy átírja a lengyel nép történelmét”, mondta Rybak a tüntetésen, „Ezt nem engedhetjük”, tette hozzá.

2017-ben Rybak-ot elítélték azért, mert 2 évvel korábban jelképesen felgyújtotta egy haredi zsidó mását egy anti-muszlim demonstráció során, ahol a szíriai menekültek Lengyelországba vándorlása ellen tiltakoztak. Később elmondta, hogy a bábu Soros szimbolizálta, aki a közös európai bevándorláspolitika kialakítását javasolta.

Mindeközben a diaszpora ügyeiért felelős miniszter, Naftali Bennett felhívta figyelmet arra, hogy a legutóbbi kutatások szerint a szélsőjobboldali antiszemitizmus jelenti ma a legnagyobb veszélyt a zsidókra.

Erről a kormány hétfői kabinet ülésén beszélt a holokauszt emléknapja alkalmából. A jelentés szerint erős zsidóellenesség tapasztalható az utcán és az online térben is, amely Izrael-ellenességgel is kiegészül az esetek 70%-ában.

2018-ban gyilkolták meg a legtöbb zsidót antiszemita támadások során az 1992-95 közötti időszak után. Bennett kifejtette, hogy Izrael felelősséggel tartozik a diaszporában élő zsidókért.

A minisztériumi jelentés szerint például az USA lakosságának csak 2%-a zsidó, de a gyűlölet-bűncselekmények 58%-át velük szemben követték el 2017-ben. Abban az évben összesen 938 antiszemita támadás volt, amely jelentős, 37%-os emelkedés volt az előző évhez képest. A legerőszakosabb antiszemita támadások a neonáciktól és a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportoktól érkezett.

A jelentés szerint Franciaországban komoly visszaesés után 69%-kal nőtt az antiszemita támadások száma 2018-ban. Az Egyesült Királyságban pedig minden idők legmagasabb zsidóellenességét mérték, beleértve a Munkáspár körüli botrányokat is. A baloldali antiszemitizmusról elmondták, hogy általában a kozmopolita elithez és a globális kapitalizmushoz kötik a zsidók képét, amelyek ellen ezek a csoportok fel akarnak lépni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp