Film készül az etióp zsidók kalandos megmentéséről

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A ’80-as évek elején Moszad-ügynökök egy fedőakció keretében kamu búvárközpontot működtettek Szudánban, hogy azon keresztül segítsék az Etiópiában élő zsidók kimenekítését. A filmbe illő akcióról most végre film is készül.

1981-ben az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynökei egy búvárkodással foglalkozó üdülőtelepet nyitottak Szudánban a Vörös-tenger partján, abból a célból, hogy titokban a Etiópiában nehéz körülmények között élő Béte Iszrael közösség tagjait Szudánba, és onnan Izraelbe menekítsék át. Erről a titkos akcióról fog szólni a The Red Sea Diving Resort (Vörös-tengeri búvárkodás) című film, amelyet várhatóan idén mutatnak majd be.

Részlet a filmből

Az egész akciót 1978-ban kezdték el tervezni, a Moszad ügynökei azzal a fedősztorival érkeztek Szudánba, egy Izraellel ellenséges országba, hogy ők egy európai turisztikai cég képviselői, akik kibérelnek a tengerparton egy elhagyatott üdülőtelepet, ahol búvárközpontot hoznak létre.

Annak ellenére, hogy a központra csak a mentőakció miatt volt szükség, egy fiktív svájci cégen keresztül valódi turistákat is fogadtak, hogy a szudáni hatóságok ne fogjanak gyanút. Hogy zökkenőmentesen menjen a búvárközpont működtetése, a Moszad izraeli búvárszakértőket is felbérelt a feladatra, de még az El Al egyik légiutas-kísérőjét is bevetették az ügy érdekében.

A búvárközpontot működtető Moszad-ügynökök történetét feldolgozó filmet a Homeland című sorozatért is felelős Gideon Raff írta és rendezte. A főbb szerepekben pedig Chris Evans, Haley Bennett, Michael K. William, Michiel Huisman, Alessandro Nivola, Greg Kinnear és Ben Kingsley lesznek láthatók.

(ISRAEL21c)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp