Film készül az etióp zsidók kalandos megmentéséről

A ’80-as évek elején Moszad-ügynökök egy fedőakció keretében kamu búvárközpontot működtettek Szudánban, hogy azon keresztül segítsék az Etiópiában élő zsidók kimenekítését. A filmbe illő akcióról most végre film is készül.

1981-ben az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynökei egy búvárkodással foglalkozó üdülőtelepet nyitottak Szudánban a Vörös-tenger partján, abból a célból, hogy titokban a Etiópiában nehéz körülmények között élő Béte Iszrael közösség tagjait Szudánba, és onnan Izraelbe menekítsék át. Erről a titkos akcióról fog szólni a The Red Sea Diving Resort (Vörös-tengeri búvárkodás) című film, amelyet várhatóan idén mutatnak majd be.

Részlet a filmből

Az egész akciót 1978-ban kezdték el tervezni, a Moszad ügynökei azzal a fedősztorival érkeztek Szudánba, egy Izraellel ellenséges országba, hogy ők egy európai turisztikai cég képviselői, akik kibérelnek a tengerparton egy elhagyatott üdülőtelepet, ahol búvárközpontot hoznak létre.

Annak ellenére, hogy a központra csak a mentőakció miatt volt szükség, egy fiktív svájci cégen keresztül valódi turistákat is fogadtak, hogy a szudáni hatóságok ne fogjanak gyanút. Hogy zökkenőmentesen menjen a búvárközpont működtetése, a Moszad izraeli búvárszakértőket is felbérelt a feladatra, de még az El Al egyik légiutas-kísérőjét is bevetették az ügy érdekében.

A búvárközpontot működtető Moszad-ügynökök történetét feldolgozó filmet a Homeland című sorozatért is felelős Gideon Raff írta és rendezte. A főbb szerepekben pedig Chris Evans, Haley Bennett, Michael K. William, Michiel Huisman, Alessandro Nivola, Greg Kinnear és Ben Kingsley lesznek láthatók.

(ISRAEL21c)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp