Orbán februárban megint Izraelbe látogat

A magyar miniszterelnök ezúttal a V4-es csúcsra utazik Jeruzsálembe, ahol a központi téma Izrael EU-s megítélése lesz. Orbán ismételt látogatásáért azonban nem mindenki lelkesedik Izraelben.

Február 18-19 között rendezik meg Jeruzsálemben a Visegrádi Négyek országainak csúcstalálkozóját, írja a Times of Israel. A lap szerint az eseményen részt vesz majd Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh, Peter Pellegrini szlovák és Orbán Viktor magyar kormányfő. Ez lesz az 1991-ben életre hívott V4-ek első olyan találkozója, amelyet Európán kívül rendeznek.

Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor a V4-es csúcstalálkozón 2017-ben Budapesten

A V4-es országok vezetőit Benjamin Netanjahu hívta meg Izraelbe még 2017-es budapesti látogatása alkalmával. Az izraeli miniszterelnök akkor a V4-es csúcs meghívottjaként érkezett a magyar fővárosba. A februári esemény részleteit Netanjahu az év elején Brazíliában beszélte meg Orbán Viktorral, amikor a két kormányfő részt vett Jair Bolsonaro brazil elnök beiktatási ünnepségén.

A Times of Israel értesülései szerint a következő hónapban megrendezésre kerülő V4-es csúcs központi témája – a budapestihez hasonlóan – Izrael kedvezőtlen megítélése lesz az Európai Unióban. Netanjahu ugyanis a visegrádi országok segítségével szeretné elérni, hogy Izrael jobb megítélésben részesülhessen Brüsszelben.

Az angol nyelvű izraeli portál megjegyzi, hogy Orbán újabb izraeli látogatását nem mindenki fogadja a kitörő lelkesedéssel. A magyar miniszterelnököt a többek által antiszemita sztereotípiákra hajazó Soros-ellenes kampány, illetve Horthy Miklós rehabilitására tett kísérletek miatt kritizálják.

Jair Lapid, az ellenzéki Jes Atid párt elnöke a csúcstalálkozó lemondására szólította fel Netanjahut. Lapid szerint Orbán antiszemita kampányt folytat, Morawiecki vezetésével pedig a lengyel kormány olyan törvényt fogadott el, amely meggyalázza a holokauszt áldozatainak emlékét. Az izraeli miniszterelnök már korábban többször védelmébe vette Orbán Viktort, akit Izrael igaz batárjának nevezett, és méltatta az antiszemitizmus ellen tett törekvések illetve a zsidóság támogatása kapcsán.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp