Ahol a lakosságnak köszönhetően elmaradt a holokauszt

Albánia volt az egyetlen olyan ország Európában, ahol a II. világháborút követően több zsidó élt, mint azelőtt. Pedig az országot az olaszok, majd a nácik is megszállták.

A II. világháború idején mintegy kétezer zsidó menekült Németországból, Ausztriából és a környező országokból Albániába, illetve az akkoriban hozzácsatolt Koszovóba. A térség azonban hiába volt először olasz, majd német megszállás alatt, a helyi lakosságnak köszönhetően a holokauszt csak igen kevés albán területen tartózkodó zsidót érintett.

Egy zsidó család az Albánia középső részén található Kavaja városban a II. világháború idején (Fotó: Wikipedia)

Az Indexen a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából megjelent cikkben arról olvashatunk, hogy a muszlim albán lakosság milyen megfontolásból döntött úgy, hogy védelmébe veszi az országban élő, és az odamenekülő zsidókat.

Az albánoknál a mai napig él egy régi szokás, társadalmi törvény, a besa, amelynek jelentése biztonság. A besa arról szól, hogy a gyengét, a menekülőt meg kell védeni, és ha erre még ígéretet is tettek, akkor akár az életük árán is be kell azt tartaniuk. A besa ugyanis nem csak egy szimpla szokás, de még egy ígéretnél is több, inkább egyfajta szent eskünek lehet értelmezni.

A cikk megemlékezik az egyik albán zsidómentőről, a nyugat-koszovói kereskedő Arsllan Reznqiről, aki nemcsak, hogy a saját házában bújtatta a menekülőket, de a határon való átkelésben is segített nekik. Reznqi tömegesen mentette az embereket, legalább 40 zsidó család köszönheti neki, hogy átjutott Albániába.

„A nagyapám több zsidó kereskedővel is üzleti kapcsolatban volt korábban. Amikor először hallott a menekülési terveikről, beszélt a többi albán kereskedelmi partnerével arról, hogy segíteni szeretne, és úgy döntöttek, hogy ígéretet adnak és menedéket biztosítanak a családi házunkban Decanben” – mesélt Reznqi hőstettéről az unokája.

Annak ellenére, hogy az Oszmán Birodalomhoz tartozó Albánia területén már a 16. században letelepedtek a Spanyolországból elkergetett zsidók, az 1930-as évekre nagyjából 200 zsidó élt az országban. Így történhetett, hogy Albánia volt az egyetlen olyan ország Európában, ahol a II. világháborút követően több zsidó élt, mint azelőtt. 1991-ben, a kommunista rezsim bukása után az albániai zsidók nagy része elhagyta az országot. Többségük Izraelbe vándorolt ki.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp