A kormány a baloldalra próbálja tolni az antiszemitizmus vádját

A kormány és médiája már egy ideje azon fáradozik, hogy hagyományosan a jobboldalhoz köthető antiszemitizmust mindenképpen a baloldalra tolja át. Ebben azonban a kormányt leginkább saját maga akadályozza meg.

„Az Európai Bizottságból adják a pénzt azoknak az álcivil szervezeteknek, akik Izraelben Izrael ellen gyakorlatilag antiszemita kampányokat folytatnak. Tehát az a helyzet, hogy a modern antiszemitizmusnak ma a központja, ahonnan finanszírozzák, az Izrael-ellenes, Netanjahu miniszterelnök úrral szemben fellépő erőket, Brüsszelben van” – mondta tavaly szeptemberben Orbán Viktor a Sargentini-jelentésre reagálva.

Az Index tegnap megjelent cikkében többek között a fenti idézetet hozza példának arra, hogy az utóbbi hónapokban a magyar kormány, a Fidesz és annak médiája hogyan igyekszik az antiszemitizmust átpozicionálni a hagyományos jobboldali közegből a baloldal és a független sajtó irányába. Ehhez a törekvéshez pedig remek muníciót biztosítanak Orbánék számára a radikális baloldal kapitalizmus ellenességében megjelenő zsidóellenes elemek, az izraeli kormányt ért kritikák, illetve a Nyugat-Európában élő többgenerációs muszlimok Izrael-ellenessége, amelyet a helyi zsidó közösségek elleni atrocitásokkal próbálnak érvényre juttatni.

A cikk szerint a kormány által végrehajtott kísérlet ráadásul kósersági pecsétet is kapott. Egyfelől Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől, aki szintén azt hangoztatja, hogy az izraeli kormány politikáját ért kritikák antiszemitizmusnak számítanak, és már többször is kiállt Orbán mellett, például a Soros-ellenes kampány miatt tiltakozó izraeli nagykövetet is leállította. 

Másrészről a kormány ebben az ügyben is élvezheti az EMIH támogatását. Az Index szerzője kitér arra, hogy a Köves Slomó által létrehozott Tett és Védelem Alapítvány (TEV) éppen most kapott a kormánytól évi félmilliárd forintos támogatást, hogy Brüsszelből harcoljon az antiszemitizmus ellen. A cikk megjegyzi, hogy a TEV tavalyi éves jelentésében azt emelte ki, hogy Magyarországon leginkább a baloldalon erősödött az antiszemitizmus. Ezt ugyan később a felmérést végző Medián kérésére módosították, a fideszes sajtó azonban rögtön lecsapott a lehetőségre, és ezen a TEV helyreigazítási kérelmét követően sem változtattak.

Mindennek ellenére az antiszemitizmus baloldalra áttolását eddig leginkább maga a Fidesz akadályozta meg. Az Index ugyan megjegyzi, hogy sem Orbán, sem szavazóinak többsége nem antiszemiták, akadnak azonban a kormánynak és az ahhoz közelállóknak olyan lépései, amelyek miatt nem tudják a jobboldalról lerázni az antiszemitizmus vádját. Ilyen volt például az utóbbi időben a Horthy-emlékmise esete, a Figyelő Heisler Andrást pénzesőben ábrázoló címlapja, vagy akár a Sorsok Háza ügye, amelyben már magának Netanjahunak kellett kérnie, hogy a kormány új koncepciót dolgozzon ki az intézmény számára.

Tovább gyengíti az antiszemita baloldalról szóló narratívát, hogy a migránsellenesség mögött sokszor felsejlik a migránsok tömegeit mozgató, irányító valakik képe, akik az erre fogékonyabbak szerint nyilvánvalóan csakis zsidók lehetnek. Ennek az egyáltalán nem baloldali összeesküvés-elméletnek esett áldozatul tavaly októberben 11 zsidó Pittsburghben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp