Tényleg ellenkezik a háláchával a Dunába lőtt emberek csontjainak kiemelése?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Kérdés, hogy a Mazsihisz múlt heti közleményében foglalt állítás, miszerint a csontok kiemelése ellenkezik a háláchával, megfelel-e a valóságnak.

Nagy port kavart a Mazsihisz múlt heti közleménye, amelyben határozottan elutasította a második világháborúban a Dunába lőtt zsidók csontjainak felkutatását. Érvelésük szerint ez kegyeletsértő lenne és ellenkezik a háláchával.

Tegnap Arje Deri izraeli belügyminiszter fejtette ki mély felháborodását a Mazsihisz álláspontjával kapcsolatban.

Ugyanakkor a Kibicen szavazást is indítottunk ezekről a kérdésekről. Olvasóink többsége egyet értett a Mazsihisz véleményével. Arra a kérdésre, hogy kegyeletsértő-e a csontok felkutatása 482-en szavaztak, ebből 323 igen válasz érkezett, ami a szavazatok 67%-a.

Szavazz, egyetértesz-e a Dunába lőtt zsidók felkutatásának leállításával – Kibic Magazin

A Mazsihisz leállítaná a Dunába lőtt zsidók csontjainak felkutatását és Izraelbe szállítását, mert szerintük az dehonesztáló a magyar zsidó közösségre és sérti a halachát. Egyetértesz ezzel? Kapcsolódó cikk: Sérti a halachát és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát Dunába lőtt áldozatok felkutatása és Izraelbe szállítása a MAZSIHISZ szerint. A kérdésről szavazást is indítottunk!

Azonban kérdéses, hogy a Mazsihisz közleményében foglalt másik állítás, miszerint a csontok kiemelése ellenkezik a halachával, megfelel-e a valóságnak.

A Margit-hídnál talált maradványok 2 évvel ezelőtti temetése kapcsán adott ki háláchikus állásfoglalást az Ortodox Rabbitanács.

Ennek értelmében a halottak eltemetése egyértelmű kötelezettség, és egy holttest kis maradványaira is vonatkozik. „Továbbá temetni csak a földbe lehet, csak és kizárólag ez számít temetésnek”, áll a dokumentumban.

Ezt az álláspontot erősíti Balla Zsolt külföldön élő ortodox rabbi nyilatkozata is. A rabbi azt mondta a Szombatnak, hogy „a folyóba lőtt áldozatok biztosan nem számítanak eltemetettnek a háláchá szemében, nem kapták meg a végtisztességet”.

Többször kerestük a kérdésben Radnóti Zoltán főrabbit, de sem írásban, sem telefonon nem adott választ a kérdésünkre, milyen rabbinikusi állásfoglalásra hivatkozik a Mazsihisz közleménye.

FRISSÍTÉS: Radnóti Zoltán rabbi rövid válaszát hamarosan közzétesszük a Kibicen. Mint kiderült, a rabbi telefonon kereste a tegnapi nap folyamán a szerkesztőségünket, de egy technikai probléma miatt nem tudtunk vele kommunikálni.

Ugyanakkor Radnóti korábban úgy fogalmazott a Világ Zsidó Szemmel című műsorban január 21-én, hogy a rabbinikus állásfoglalások a megtalált csontok eltemetésére vonatkoznak, és nem a csontok felkutatására. „Itt az a kérdés, hogy túrjuk-e szét az egész Duna aljzatát csontot keresgélve, majd kezdjük-e vizsgálni a csontokat fajelméleti alapon”, mondta. Szerinte nem lenne szerencsés, ha megpróbálnák beazonosítani, hogy zsidó, keresztény, magyar vagy szláv csontokat találnak-e.

Ugyanezt az álláspontot képviselte Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga rabbija is, aki a Jerusalem Postnak nyilatkozott kedden. Szerinte kérdéses, hogy meg lehet-e pontosan állapítani, hogy kiknek a maradványait találják meg adott esetben. Úgy vélte, hogy a DNS teszteknek fajelméleti mellékzöngéi lehetnek, ami nem lenne szerencsés.

Mindazonáltal egyik rabbi sem tudta megerősíteni nyilatkozataiban, hogy a csontok kiemelése ellenkezne a háláchával, ahogy az a Mazsihisz közleményében szerepel.

A zsido.com tegnap megjelent cikkében azt írja, hog a zsidó vallási előírások szerint a legmagasabb szintű kötelesség eltemetetlen áldozatok földi maradványait felkutatni és a végtisztességet megadni nekik. Különös tekintettel a holokauszt áldozatainak esetében, ahol a kutatás ténye is egy olyan lépés, amely a magyar történelem sötét fejezete fölött érzett történelmi felelősség gesztusát fejezi ki.

A Mazsihisz leállíttatná a Dunába lőtt holtak felkutatását – Kibic Magazin

Sérti a halachát és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát Dunába lőtt áldozatok felkutatása és Izraelbe szállítása a MAZSIHISZ szerint. A kérdésről szavazást is indítottunk! A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közleményt adott ki azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a héten Budapesten tárgyalt Aryeh Deri izraeli belügyminiszter Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel, és megállapodtak abban, hogy a holokauszt során a Dunába lőtt magyar zsidók maradványait felkutatják és Izraelben fogják eltemetni.

A múlt héten a Kibic beszámolt arról, hogy az áldozatok felkutatásának kérése túlélők leszármazottaitól származik, amelyet David Lau főrabbi tolmácsolt a magyar miniszterelnöknek tavalyi látogatása során.

Orbán Viktor a találkozón ígéretet tett az ügy támogatására, és a jelenlevő Köves Slomó rabbit kérte meg az operatív teendők elvégzésére. A miniszterelnök ehhez minden szükséges segítséget megígért és azt kérte, hogy a kezdeményezés ne veszítse el kegyeleti jellegét, és ne váljon politikai üggyé.

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp