Tényleg ellenkezik a háláchával a Dunába lőtt emberek csontjainak kiemelése?

Kérdés, hogy a Mazsihisz múlt heti közleményében foglalt állítás, miszerint a csontok kiemelése ellenkezik a háláchával, megfelel-e a valóságnak.

Nagy port kavart a Mazsihisz múlt heti közleménye, amelyben határozottan elutasította a második világháborúban a Dunába lőtt zsidók csontjainak felkutatását. Érvelésük szerint ez kegyeletsértő lenne és ellenkezik a háláchával.

Tegnap Arje Deri izraeli belügyminiszter fejtette ki mély felháborodását a Mazsihisz álláspontjával kapcsolatban.

Ugyanakkor a Kibicen szavazást is indítottunk ezekről a kérdésekről. Olvasóink többsége egyet értett a Mazsihisz véleményével. Arra a kérdésre, hogy kegyeletsértő-e a csontok felkutatása 482-en szavaztak, ebből 323 igen válasz érkezett, ami a szavazatok 67%-a.

Szavazz, egyetértesz-e a Dunába lőtt zsidók felkutatásának leállításával – Kibic Magazin

A Mazsihisz leállítaná a Dunába lőtt zsidók csontjainak felkutatását és Izraelbe szállítását, mert szerintük az dehonesztáló a magyar zsidó közösségre és sérti a halachát. Egyetértesz ezzel? Kapcsolódó cikk: Sérti a halachát és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát Dunába lőtt áldozatok felkutatása és Izraelbe szállítása a MAZSIHISZ szerint. A kérdésről szavazást is indítottunk!

Azonban kérdéses, hogy a Mazsihisz közleményében foglalt másik állítás, miszerint a csontok kiemelése ellenkezik a halachával, megfelel-e a valóságnak.

A Margit-hídnál talált maradványok 2 évvel ezelőtti temetése kapcsán adott ki háláchikus állásfoglalást az Ortodox Rabbitanács.

Ennek értelmében a halottak eltemetése egyértelmű kötelezettség, és egy holttest kis maradványaira is vonatkozik. „Továbbá temetni csak a földbe lehet, csak és kizárólag ez számít temetésnek”, áll a dokumentumban.

Ezt az álláspontot erősíti Balla Zsolt külföldön élő ortodox rabbi nyilatkozata is. A rabbi azt mondta a Szombatnak, hogy „a folyóba lőtt áldozatok biztosan nem számítanak eltemetettnek a háláchá szemében, nem kapták meg a végtisztességet”.

Többször kerestük a kérdésben Radnóti Zoltán főrabbit, de sem írásban, sem telefonon nem adott választ a kérdésünkre, milyen rabbinikusi állásfoglalásra hivatkozik a Mazsihisz közleménye.

FRISSÍTÉS: Radnóti Zoltán rabbi rövid válaszát hamarosan közzétesszük a Kibicen. Mint kiderült, a rabbi telefonon kereste a tegnapi nap folyamán a szerkesztőségünket, de egy technikai probléma miatt nem tudtunk vele kommunikálni.

Ugyanakkor Radnóti korábban úgy fogalmazott a Világ Zsidó Szemmel című műsorban január 21-én, hogy a rabbinikus állásfoglalások a megtalált csontok eltemetésére vonatkoznak, és nem a csontok felkutatására. „Itt az a kérdés, hogy túrjuk-e szét az egész Duna aljzatát csontot keresgélve, majd kezdjük-e vizsgálni a csontokat fajelméleti alapon”, mondta. Szerinte nem lenne szerencsés, ha megpróbálnák beazonosítani, hogy zsidó, keresztény, magyar vagy szláv csontokat találnak-e.

Ugyanezt az álláspontot képviselte Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga rabbija is, aki a Jerusalem Postnak nyilatkozott kedden. Szerinte kérdéses, hogy meg lehet-e pontosan állapítani, hogy kiknek a maradványait találják meg adott esetben. Úgy vélte, hogy a DNS teszteknek fajelméleti mellékzöngéi lehetnek, ami nem lenne szerencsés.

Mindazonáltal egyik rabbi sem tudta megerősíteni nyilatkozataiban, hogy a csontok kiemelése ellenkezne a háláchával, ahogy az a Mazsihisz közleményében szerepel.

A zsido.com tegnap megjelent cikkében azt írja, hog a zsidó vallási előírások szerint a legmagasabb szintű kötelesség eltemetetlen áldozatok földi maradványait felkutatni és a végtisztességet megadni nekik. Különös tekintettel a holokauszt áldozatainak esetében, ahol a kutatás ténye is egy olyan lépés, amely a magyar történelem sötét fejezete fölött érzett történelmi felelősség gesztusát fejezi ki.

A Mazsihisz leállíttatná a Dunába lőtt holtak felkutatását – Kibic Magazin

Sérti a halachát és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát Dunába lőtt áldozatok felkutatása és Izraelbe szállítása a MAZSIHISZ szerint. A kérdésről szavazást is indítottunk! A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közleményt adott ki azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a héten Budapesten tárgyalt Aryeh Deri izraeli belügyminiszter Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel, és megállapodtak abban, hogy a holokauszt során a Dunába lőtt magyar zsidók maradványait felkutatják és Izraelben fogják eltemetni.

A múlt héten a Kibic beszámolt arról, hogy az áldozatok felkutatásának kérése túlélők leszármazottaitól származik, amelyet David Lau főrabbi tolmácsolt a magyar miniszterelnöknek tavalyi látogatása során.

Orbán Viktor a találkozón ígéretet tett az ügy támogatására, és a jelenlevő Köves Slomó rabbit kérte meg az operatív teendők elvégzésére. A miniszterelnök ehhez minden szükséges segítséget megígért és azt kérte, hogy a kezdeményezés ne veszítse el kegyeleti jellegét, és ne váljon politikai üggyé.

 

 

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp