Megdöbbent az izraeli belügyminiszter, hogy a Mazsihisz leállítaná a Dunába lőtt áldozatok maradványainak keresését

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Arje Deri szerint a Mazsihisz politikai haszonszerzésből ellenzi a csontok felkutatását. Az izraeli belügyminiszter arra nem tért ki, hogy valóban Izraelbe szállítanák-e a megtalált csontokat.

Arje Deri izraeli belügyminiszter múlt hét hétfőn jelentette be, hogy a Zaka elnevezésű izraeli szervezet búvárcsapata megkezdi a Dunába lőtt zsidó áldozatok maradványainak felkutatását. Pintér Sándor belügyminiszter pedig ígéretet tett, hogy minden szükséges segítséget megad a kutatási munkálatokhoz.

Egy ultraortodox zsidó szervezet önkéntesei kutatnák fel a Dunába lőtt áldozatok maradványait – Kibic Magazin

Szonárral és búvárokkal érkeztek Budapestre a Zaka elnevezésű szervezet tagjai, hogy megkezdjék az előkészületeket az 1944-ben a nyilasok által a Dunába lőtt zsidó áldozatok maradványainak felkutatásához. Itt a Kibicen is beszámoltunk arról, hogy hétfőn Arije Deri izraeli belügyminiszter bejelentkezett a Twitter-fiókján Budapestről, a Cipők Duna-parton emlékmű mellől, hogy bejelentse, megállapodott Pintér Sándor belügyminiszterrel abban, hogy egy izraeli kutatócsoport felkutatja a nyilasok által a Dunába lőtt zsidók maradványait.

A Mazsihisz ezek után közleményben tiltakozott az áldozatok csontjainak felkutatása ellen, és arra kérte az izraeli és a magyar belügyminisztereket, hogy állítsák le a keresési munkálatokat. A Mazsihisz szerint ugyanis megkérdőjelezhető a kutatás és annak eredményessége.

Az izraeli belügyminiszter az izraeli sajtónak küldött közleményben üzente meg az általa reform hitközségnek nevezett Mazsihisznek, hogy mély megdöbbenéssel fogadta a szervezet, szerinte mondvacsinált okokra hivatkozva közzétett tiltakozását. Deri úgy véli, hogy a Mazsihisz szembemenve a zsidó lelkiismerettel, akarja megakadályozni az áldozatok maradványainak eltemetését. Továbbá elítélendőnek nevezte, hogy egyesek politikai haszonszerzésre használnák a holokauszt áldozatainak emlékét.

Szavazz, egyetértesz-e a Dunába lőtt zsidók felkutatásának leállításával – Kibic Magazin

A Mazsihisz leállítaná a Dunába lőtt zsidók csontjainak felkutatását és Izraelbe szállítását, mert szerintük az dehonesztáló a magyar zsidó közösségre és sérti a halachát. Egyetértesz ezzel? Kapcsolódó cikk: Sérti a halachát és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát Dunába lőtt áldozatok felkutatása és Izraelbe szállítása a MAZSIHISZ szerint.

Deri az ultraortodox Sasz párt vezetőjeként éppen az izraeli parlamenti választásokra készül. Az pedig, hogy zsidó áldozatok maradványainak eltemetésének ügyét képviseli, alkalmas lehet a vallásos zsidó szavazók megszólítására.

Az izraeli belügyminiszter közleményében furcsa mód nem reagált a Mazsihisz tiltakozásának arra a részére, hogy amennyiben találnának csontokat, azokat valóban Izraelbe szállítanák-e, mint ahogy az több helyen, így a Kibicen is megjelent korábban. Több fórumon felmerült ugyanis, hogy egy fordítási hiba folytán tulajdonítják Derinek, hogy a csontokat Izraelbe szállítanák, és ott szeretnék eltemetni azokat. Deri a bejelentéskor a főként a vallásos zsidók körében elterjedt „kever iszrael” kifejezést használta, amely izraelita temetkezést jelent, nem pedig Izrael Államban való temetést.

Ennek ellenére több izraeli portál, így a Jerusalem Post vagy a Times of Israel is úgy értelmezte szavait, hogy Izraelben temetnék el a megtalált maradványokat. Erről az Index megkérdezte a Zaka keresőcsapatának vezetőjét, illetve a koordinációért felelős Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját, de egyikük sem tudott arról, hogy bárki Izraelbe akarná szállítani a megtalált csontokat. Deri azonban eddig még nem cáfolta az erről szóló értesüléseket.

Többször kerestük ezzel kapcsolatban Arje Deri hivatalát, hogy tisztázzák a belügyminiszter szavait, egyelőre azonban semmilyen válasz nem érkezett. Amennyiben mégis válaszolnának, azt természetesen közölni fogjuk.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp