Megdöbbent az izraeli belügyminiszter, hogy a Mazsihisz leállítaná a Dunába lőtt áldozatok maradványainak keresését

Arje Deri szerint a Mazsihisz politikai haszonszerzésből ellenzi a csontok felkutatását. Az izraeli belügyminiszter arra nem tért ki, hogy valóban Izraelbe szállítanák-e a megtalált csontokat.

Arje Deri izraeli belügyminiszter múlt hét hétfőn jelentette be, hogy a Zaka elnevezésű izraeli szervezet búvárcsapata megkezdi a Dunába lőtt zsidó áldozatok maradványainak felkutatását. Pintér Sándor belügyminiszter pedig ígéretet tett, hogy minden szükséges segítséget megad a kutatási munkálatokhoz.

Egy ultraortodox zsidó szervezet önkéntesei kutatnák fel a Dunába lőtt áldozatok maradványait – Kibic Magazin

Szonárral és búvárokkal érkeztek Budapestre a Zaka elnevezésű szervezet tagjai, hogy megkezdjék az előkészületeket az 1944-ben a nyilasok által a Dunába lőtt zsidó áldozatok maradványainak felkutatásához. Itt a Kibicen is beszámoltunk arról, hogy hétfőn Arije Deri izraeli belügyminiszter bejelentkezett a Twitter-fiókján Budapestről, a Cipők Duna-parton emlékmű mellől, hogy bejelentse, megállapodott Pintér Sándor belügyminiszterrel abban, hogy egy izraeli kutatócsoport felkutatja a nyilasok által a Dunába lőtt zsidók maradványait.

A Mazsihisz ezek után közleményben tiltakozott az áldozatok csontjainak felkutatása ellen, és arra kérte az izraeli és a magyar belügyminisztereket, hogy állítsák le a keresési munkálatokat. A Mazsihisz szerint ugyanis megkérdőjelezhető a kutatás és annak eredményessége.

Az izraeli belügyminiszter az izraeli sajtónak küldött közleményben üzente meg az általa reform hitközségnek nevezett Mazsihisznek, hogy mély megdöbbenéssel fogadta a szervezet, szerinte mondvacsinált okokra hivatkozva közzétett tiltakozását. Deri úgy véli, hogy a Mazsihisz szembemenve a zsidó lelkiismerettel, akarja megakadályozni az áldozatok maradványainak eltemetését. Továbbá elítélendőnek nevezte, hogy egyesek politikai haszonszerzésre használnák a holokauszt áldozatainak emlékét.

Szavazz, egyetértesz-e a Dunába lőtt zsidók felkutatásának leállításával – Kibic Magazin

A Mazsihisz leállítaná a Dunába lőtt zsidók csontjainak felkutatását és Izraelbe szállítását, mert szerintük az dehonesztáló a magyar zsidó közösségre és sérti a halachát. Egyetértesz ezzel? Kapcsolódó cikk: Sérti a halachát és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát Dunába lőtt áldozatok felkutatása és Izraelbe szállítása a MAZSIHISZ szerint.

Deri az ultraortodox Sasz párt vezetőjeként éppen az izraeli parlamenti választásokra készül. Az pedig, hogy zsidó áldozatok maradványainak eltemetésének ügyét képviseli, alkalmas lehet a vallásos zsidó szavazók megszólítására.

Az izraeli belügyminiszter közleményében furcsa mód nem reagált a Mazsihisz tiltakozásának arra a részére, hogy amennyiben találnának csontokat, azokat valóban Izraelbe szállítanák-e, mint ahogy az több helyen, így a Kibicen is megjelent korábban. Több fórumon felmerült ugyanis, hogy egy fordítási hiba folytán tulajdonítják Derinek, hogy a csontokat Izraelbe szállítanák, és ott szeretnék eltemetni azokat. Deri a bejelentéskor a főként a vallásos zsidók körében elterjedt „kever iszrael” kifejezést használta, amely izraelita temetkezést jelent, nem pedig Izrael Államban való temetést.

Ennek ellenére több izraeli portál, így a Jerusalem Post vagy a Times of Israel is úgy értelmezte szavait, hogy Izraelben temetnék el a megtalált maradványokat. Erről az Index megkérdezte a Zaka keresőcsapatának vezetőjét, illetve a koordinációért felelős Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját, de egyikük sem tudott arról, hogy bárki Izraelbe akarná szállítani a megtalált csontokat. Deri azonban eddig még nem cáfolta az erről szóló értesüléseket.

Többször kerestük ezzel kapcsolatban Arje Deri hivatalát, hogy tisztázzák a belügyminiszter szavait, egyelőre azonban semmilyen válasz nem érkezett. Amennyiben mégis válaszolnának, azt természetesen közölni fogjuk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp