Izrael új repteret nyit Eilaton a turizmus fellendítése érdekében

Nagy felhajtás közepette nyílt meg a Ramon reptér hétfőn. Netanjahu szerint a helyszín mind a nyugodt hétköznapok, mind vészhelyzet esetén fontos stratégiai pont lesz.

Izrael új nemzetközi repteret nyitott a Vörös-tengernél hétfőn azt remélve, hogy ezzel fellendítheti az európai téli turizmust. A helyszín ezen kívül a Ben Gurion alternatív légi kijárata lenne háborús konfliktusok idején.

A Jordán határtól 19 km-re lévő, Ilan és Asaf Ramon nevét viselő repülőtér felépítése 500 millió dollárba került, és Eilat rossz állapotban lévő repterét, illetve Ovdát fogja helyettesíteni.

A reptér az első izraeli asztronautáról, Ilan Ramonról kapta a nevét, aki 2003-ban halt meg Kolumbiában egy légikatasztrófa során. Ramon fia, Asaf pedig egy 2009-es Air Force balesetben vesztette életét.

Ramon évente 2,5 millió utast tud fogadni, és a Tel Aviv-i Ben Gurion nemzetközi reptér összes gépe le tud majd szállni. Ez azért megnyugtató az izraeliek számára, mert tartanak egy esetleges libanoni Hezbollah támadástól, amely a meglévő Tel Aviv-i repteret célozná meg.

Ramon 200 km-re fekszik Gázától, 370 km-re Libanontól, és biztonságos távolságban van az egyiptomi fennhatóság alatt lévő Sinai-félsziget iszlamistáitól is.

A hely hátulütője viszont az, hogy csupán 13 km-re fekszik a jordániai Aqaba reptértől, és ez nemzetközi standardokba ütközik a légtér és a szuverenitás terén.

Emiatt Jordánia panaszt is tett nemzetközi fórumokon. Aggodalmainak az is lehet az oka, hogy az új reptér várhatóan turistákat fog elcsalni Jordániától.

Eilaton 2015-ben lendült fel a turizmus, miután rendkívül alacsony áron lehetett eljutni ide az ovdai reptéren keresztül.

Chana Moskowitz, az eilati reptéri fejlesztések vezetője elmondta, hogy az utóbbi két évben rengeteg turista jött ide Oroszországból, Magyarországról, Lengyelországból és Litvániából.

Hihetetlen: 5000 forintért repülhet Eilatba oda-vissza – Kibic Magazin

A Ryanair nemrég riválist kapott, ezért valószínű, hogy a szuper-olcsó repülőjeggyel kíván a vetélytárs fölé kerekedni. Mindenesetre ez lényegtelen az utasok szempontjából, akik így viszont fillérekért utazhatnak az izraeli tengerhez. A Ryanair legfrissebb leárazása egészen hihetetlen viteldíjat kínál: aki ráér december 1-től 15-ig, az 5058 forintért juthat el oda-vissza az izraeli Eilatba, jobban mondva az ahhoz közeli Ovda repülőterére Budapestről (a díjak a kereslettől függően változhatnak).

 

Ugyanakkor a hotelek nem jártak olyan jól, mint amire számítottak, mert az olcsó járatokkal érkező turisták inkább az AirBnb szolgáltatáson keresztül béreltek szállást.

Az eredeti cikk itt olvasható:

Israel opens new airport to boost Eilat tourism

Israel opened a new international airport outside its Red Sea resort of Eilat on Monday, hoping to boost winter tourism from Europeans and provide an alternative to its main gateway in Tel Aviv during times of conflict.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp