Schmidt Mária alapítványánál marad Kertész Imre hagyatéka

A Nobel-díjas író hagyatékát a továbbiakban is a Schmidt Mária által létrehozott Kertész Imre Intézet kezelheti. A közalapítvány ellen Kertész Magda fia nyújtott be keresetet.

Kertész Imre, a Nobel-díjjal és a Magyar Szent István Renddel kitüntetett író hagyatéki perében a másodfokú bíróság 2019. január 15-én jogerős ítéletet hozott – olvasható Schmidt Mária Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványának MTI-hez eljuttatott közleményében.

Balog Zoltán és Schmidt Mária leleplezi Kertész Imre emléktábláját a II. kerületi Török utca 3. szám alatt (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A másodfokú bíróság jóváhagyta az elsőfokú bíróság korábbi döntését, melyben az elutasította a felperes keresetét. A másodfokú bíróság jogerős ítéletével megerősítette a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és az író özvegye, Kertész Magda között létrejött megállapodást, amelynek alapján a Közalapítvány keretei között működő Kertész Imre Intézet kezeli az író hagyatékát.

A a Kertész Imre Intézet ellen Kertész Magda fia, Sass T. Márton nyújtott be keresetet, amelyben az édesanyja és az alapítvány közötti a szerződés érvénytelenítését kérte. A szerződés szerint Schmidt Mária közalapítványa lehet az író örökségének gondozója.

A közalapítvány tavaly kétmilliárd forintot kapott a kormánytól a Kertész Imre Intézet létrehozására. A közlemény szerint a már felálló intézet tovább folytatja munkáját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp