Hírességek is megszólaltak Andy Vajna halála kapcsán

“Nem mindig, mindenért és mindenkinek volt könnyű kedvelnie Vajna Andrást, de kétségtelenül valaki volt és valaki maradt, önazonos volt”, írja a Mazsihisz megemlékezésében. Világsztárok és magyar színészek, filmes alkotóművészek, illetve a magyar miniszterelnök is búcsúzott a világhírű producertől.

“És ha a politika körül sündörgött is, ha nem is utasította el a könnyű pénzt és hatalmat, ez mindig megkülönböztette őt más sündörgőktől, akikből mindig volt épp elég, most is, ezelőtt is. Az, hogy ő önjogán valaki volt és ez még utolsó feladatai idején is meglátszott azon, amit csinált.

Nem mindig, mindenért és mindenkinek volt könnyű kedvelnie Vajna Andrást, de kétségtelenül valaki volt és valaki maradt, önazonos volt. Amit kaptunk tőle, velünk marad és hálásak lehetünk érte. A többi kettőjük dolga már a Jóistennel.”, írja a Mazsihisz a gyászhír kapcsán.

Mihály György:

“Fájt neki a világ, ezért fordult sokszor olyan emberekhez, akiknek a barátsága az ő létét, fontosságát igazolta. Kötődött az argentin elnökhöz az Evita forgatása kapcsán, Orbánhoz, aki segített neki megvalósítani nagy álmát, hogy az övé legyen a legnagyobb magyar médiabirodalom. Mérhetetlen tudását és produceri minőségét tükrözi az elmúlt néhány év sok sikeres filmje. Magyarország az európai kontinens legnagyobb filmgyártási szolgáltató országává lett a közreműködésével.

Eltévedt, mert annyira fontos volt neki a hivatalos elismerés, a kormányfő figyelme, nyilvánvalóan számító támogatása. Igen, hibázott, mint mindannyian. Lehet, ő nagyobbakat, vagy legalábbis feltünőbbeket. Nem mentegetem, de nem dolgom, hogy ítélkezzem felette. A szeretetem viszont soha nem múlik el. Nyugodj békében, Andy!”

Arnold Schwarzenegger: Vajna “bebizonyította, hogy nincs szükséged nagy stúdiókra, hogy olyan hatalmas filmeket készíts, mint a Terminator 2. – Az emlékmás vagy a Total Recall. Hatalmas szíve volt, és az egyik legnemeslelkűbb pali volt. Hiányozni fog. Gondolataimban a családdal vagyok”

Antonio Banderas az 1996-ban bemutatott Evita című film forgatásán dolgozott együtt a producerrel. “Isten veled, barátom. Köszönök mindent. Adios amigo mío. Gracias por todo” – írta spanyolul is a Twitteren. Banderas Chet alakította a filmben, amelyet öt kategóriában – köztük Banderast a legjobb színészi alakításért – jelöltek Oscar-díjra. A film egyik producere Andy Vajna volt és a forgatás legnagyobb részt Budapesten zajlott.

Sylvester Stallone, aki a Rambo című filmek főzereplője volt, az Instagramon búcsúzott a néhai producertől. A színész “úttörőnek” nevezte Vajnát. “Akkor hitt az ‘Első vér’ című, első Rambo-filmben, amikor még senki. Összetört a szívem”

Orbán Viktor miniszterelnök: „A legnagyobb magyar filmproducertől búcsúzunk. Hasta la vista, Andy! Köszönök mindent, Barátom!”

Fenyő Iván színművész az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készült a Szabadság, szerelem című film kapcsán azt mondta a műsorban, hogy az egyik legprofibb magyar produkció volt, amiben valaha dolgozott, Hozzátette: az egész munkát Andyt Vajna profizmusa, maximalizmusa jellemezte. “Nagyon magas volt a mérce, nagyon profi munka volt. Nagyon sok és magas elvárásai voltak (…) és ugyanakkor mégis mint ember nagyon nagyvonalú volt, nagyon jószívű volt, nyitott volt nagyon és mindenkihez volt egy jó szava”

Fenyő Iván és Csányi Sándor a Szabadság, szerelem című filmben

Goda Kriszta rendező: “pár év alatt alapvetően bizonyította azt, hogy a magyar filmeknek a hazai nézettségét fel lehet hozni egy olyan szintre, ami korábban azért nem nagyon fordult elő és olyan nemzetközi díjakat kapott Magyarország a magyar filmek által, ami szintén utoljára 30 éve volt”.

Muhi András producer: egy producernek nem feltétlenül azt a filmet kell megcsinálnia, ami neki személyesen tetszik, viszont mindent a maga értékein kell tudni kezelni “és azt kell mondjam, hogy így lett az én szememben nagyon nagy producer, hogy azokban a műfajokban is, amik nem a sajátjai voltak, fölismerte, hogy kik az igazi tehetségek és kik azok, akiket támogatni kell és ennek lett az eredménye az Oscar-díj”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp