Idén is átadták a Raoul Wallenberg-díjakat

Szerdán adták át az idei Raoul Wallenberg-díjakat a budapesti Goldmark teremben. A díjat olyan embereknek, szervezeteknek osztják ki, akik tevékenységükkel, életútjukkal, emberi, közösségi magatartásukkal példát mutatnak humanizmusból és fellépnek a hátrányos helyzetben élők, valamint a diszkriminációt elszenvedők érdekében.

A pályázati kiírás alapján elismerésben részesülhetnek polgárjogi aktivisták, civil szervezetek, települési önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, intézmények, írók, újságírók, szerkesztőségek, szellemi műhelyek, egyházi közösségek és abban tevékenykedő emberek.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke átadja a Raoul Wallenberg-díjat Kelbert Krisztina történész, muzeológusnak (Fotó: Facebook/Mazsihisz)

Ebben az évben számos ajánlást követően a Raoul Wallenberg-díjakat a bíráló bizottság a következőknek ítélte oda:

  • Kelbert Krisztina történész, muzeológus
  • Székely János püspök
  • Szita Szabolcs történész
  • Tóth József, a XIII. kerület polgármestere
  • Vadász Magda a Bét Jehuda zsinagóga világi vezetője
  • A PTE Wlislocki Henrik Szakkollégium

A Raoul Wallenberg-díjat a Raoul Wallenberg Egyesület a Raoul Wallenberg Alapítvány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma részvételével alapította 2010-ben, és független bizottság közreműködésével osztja ki.

Raoul Wallenberg, a zsidók ezreit megmentő svéd diplomata 1945. január 17-én indult Debrecenbe, hogy az Ideiglenes Nemzeti Kormánnyal és a szovjet főparancsnoksággal tárgyaljon, de soha nem érkezett meg oda. Szovjetunióbeli fogságának pontos története máig ismeretlen, egy 1957-es hivatalos moszkvai közlés szerint 1947. július 17-én halt meg a börtönben, de ezt máig sokan vitatják.

Wallenberg az Egyesült Államok, Kanada és Izrael tiszteletbeli állampolgára, 2012-ben az amerikai törvényhozás a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, a Kongresszusi Aranyérmet szavazta meg neki. 2003-ban a Fővárosi Közgyűlés Budapest díszpolgárává avatta, tevékenységére több emlékmű és szobor emlékeztet Budapesten.

(mazsihisz.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp