A Mazsihisz leállíttatná a Dunába lőtt holtak felkutatását

Sérti a halachát és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát Dunába lőtt áldozatok felkutatása és Izraelbe szállítása a MAZSIHISZ szerint. A kérdésről szavazást is indítottunk!

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közleményt adott ki azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a héten Budapesten tárgyalt Aryeh Deri izraeli belügyminiszter Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel, és megállapodtak abban, hogy a holokauszt során a Dunába lőtt magyar zsidók maradványait felkutatják és Izraelben fogják eltemetni.

Mint kiderül az ultraortodox zsidók által létrehozott Zaka búvárai lesznek azok, akik a elvégzik majd a kutatómunkát. A búvárok már vasárnap Budapestre érkeztek, és megkezdték az előkészületeket a feladat végrehajtására.

Arije Deri izraeli belügyminiszter a Zaka búvárcsapatának vezetője társaságában a Duna-parton (Fotó: Zaka)

A Mazsihisz tegnap adott ki közleményt az üggyel kapcsolatban. Mint írják: „történész kutatók szerint a holokauszt alatt több ezer embert lőttek a Dunába, illetve Budapest ostroma alatt sokan vesztek a folyóba. Csontjaik vélhetően teljesen szétszóródtak a hetvenöt esztendő alatt és elképzelhető, hogy egészen a Fekete-tengerig bemosta őket Európa egyik legnagyobb folyója. Ezért minden kutatás és annak eredményessége megkérdőjelezhető.”

Mint ismert, 2016-ban a Kozma utcai zsidó temetőben helyezték nyugalomra a Margit híd felújításakor talált csontokat neológ, ortodox és chabad rabbik vitték, keresztény vallási vezetők és a magyar kormány képviselőinek jelenlétében. A Mazsihisz közleménye szerint „a németek által felrobbantott híd egy lemeze partközelben megakadt, s ennél a lemeznél torlódtak össze a víz alatt azok a testek, melyeket vélhetően a folyó felsőbb szakaszán lőttek a Dunába 1944-45 telén”.  Azonban felhívják a figyelmet, hogy orvostechnológiai vizsgálatok kimondták, a csontok konkrét személyekhez kapcsolása lehetetlen.

A Margit-híd lábánál talált csontok szállítása a Kozma utcai temetőbe

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a Mazsihisz rabbinikusi állásfoglalása szerint „A holtak nyughelyének megzavarása bonyolult és érzékeny kérdéskör. Az esetlegesen fellelhető csontok után kutatni felesleges, sérti a kutatás közben megtalált zsidó vagy nemzsidó holtak nyugalmát és méltóságát, sérti a haláchát” (zsidó vallásjogot).

A Mazsihisz álláspontja, hogy a maradványok Izraelbe történő szállításának indoka – miszerint csak ott lehet zsidó tradíciók szerint eltemetni őket – figyelmen kívül hagy releváns halachikus megfontolásokat és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát. „Közösségünket felkavarta a kutatás híre, különösen az esetlegesen megtalált maradványok minden körülmények közötti Izraelbe szállítása.”

Fentiekre tekintettel a Mazsihisz elnöke levélben kérte Magyarország és Izrael Állama belügyminisztereitől a semmivel nem indokolható kutatások felfüggesztését.

Van véleményed a fenti állásfoglalásról? Itt szavazhatsz!

Szavazz, egyetértesz-e a Dunába lőtt zsidók felkutatásának leállításával – Kibic Magazin

A Mazsihisz leállítaná a Dunába lőtt zsidók csontjainak felkutatását és Izraelbe szállítását, mert szerintük az dehonesztáló a magyar zsidó közösségre és sérti a halachát. Egyetértesz ezzel? Kapcsolódó cikk: Sérti a halachát és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát Dunába lőtt áldozatok felkutatása és Izraelbe szállítása a MAZSIHISZ szerint.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp