Több mint 100 diák gyújtott gyertyát a budapesti gettó felszabadulásának emlékére

A budapesti gettó felszabadulásának 74. évfordulójára szervezett megemlékezést az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a Dohány utca 32. számnál található Budapesti Gettó Emlékfalnál több mint száz tanuló jelenlétében.

Csütörtökön az EMIH megemlékezést tartott a budapesti gettó felszabadulásának 74. évfordulója alkalmából a Budapesti Gettó Emlékfalnál, amelyet a szervezet Erzsébetváros Önkormányzatával közösen állított 2014-ben – olvasható az EMIH közleményében. Az eseményen több mint 100 közép- és általános iskolás diák is részt vett.

Oberlander Báruch és Köves Slomó rabbik mécsest gyújtanak az EMIH a budapesti gettó felszabadulásának 74. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A megemlékezésen felszólalt Molnár Andorné, Klári néni, a holokauszt túlélője, aki elmesélte, hogy 17 éves korában hurcolták el a gettóba, ahonnan először Diósgyőrbe, a gyűjtőtáborba szállították, innen pedig az auschwitzi haláltáborba deportálták családjával együtt. Felidézte, amikor Mengele sorba állította az embereket, és jobbra vagy balra küldte őket, és a balra soroltakról nem hallottak többé. Három testvérét, édesanyját és nagymamáját is elveszítette. Klári néni megmenekülését a felszabadító amerikai csapat segítette 1945. májusában.

Az eseményen Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus és a Chábád Lubavics irányzat magyarországi vezetője arról beszélt, hogy a holokauszt üzenete a mai napig érvényes: nem szabad gyűlölni a másik embert. Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pedig azt emelte ki, a hogy az akkori magyar kormány felelőssége vitathatatlan, őket terheli a magyarországi zsidók deportálása és meggyilkolása.

A közlemény kitér arra, hogy a pesti „nagy” gettó azon a napon szabadult fel, amikor az utolsó német katonákat is elűzte a Vörös Hadsereg a Duna pesti oldaláról. Bár a közhiedelem szerint – a deportálások leállítása miatt – a fővárosi zsidóság megmenekült a holokauszttól, a valóságban a vészkorszak a budapesti zsidóság körében is komoly pusztítást végzett.

A megemlékezést követően a résztvevő diákok és tanáraik megtekintették az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár 585,000 m2 című kiállítását, amely a VII. kerületi Zsidónegyed kilenc szimbolikus terének segítségével teremt dialógust múlt és jelen között, s tárja fel a negyed történetét, annak állandó változásait és a változásokban állandóságát, a második világháborút megelőző időszaktól kezdve egészen napjainkig.

Tavaly egy kisebb botrány kerekedett abból, hogy a Mazsihisz nehezményezte, hogy az EMIH szerintük szándékosan rászervezte saját megemlékezését a hagyományos Dohány utcai zsinagógában megtartott eseményükre, ahonnan a meghívott vendégeknek idő előtt távozniuk kellett, hogy a másik megemlékezésre isodaérjenek. Idén ilyen probléma biztosan nem lesz, a Mazsihisz ugyanis holnapra (január 18.) 10 órára várja a megemlékezőket a Dohány utcai zsinagógába.

A budapesti gettó felszabadításának évfordulója alkalmából ütközött egyet a Mazsihisz és az EMIH – Kibic Magazin

A Mazsihisz szerint az EMIH szándékosan szervezte rá saját megemlékezését az övékre, és ezt egy közleményben is számon kéri. A megemlékezések közben rendre lezajlottak. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) egy közleményt adott ki arról, hogy ebben az évben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) azzal próbálta megzavarni a budapesti gettó faleszabadításának 73.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp