Közel egymillió dollárral segíti az EU a zsidó temetők feltérképezését

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A feltérképezett temetők körül a szervezet általában védőkerítést húz fel, mellyel drámaian lecsökkenti a területre leselkedő veszélyeket.
Az Európai Zsidó Temetők Kezdeményezés nevet viselő projekt  bejelentette, hogy megnyert egy 800,000 eurós, azaz 922,000 dolláros EU pályázatot. A csoport 2015-ös német kormányzati segítséggel megvalósult megalakulása óta több mint 120 zsidó temető megőrzésében nyújtott segítséget hét közép-, illetve kelet-európai országban.

A feltérképezés folyamatát speciálisan erre a projektre tervezett csúcstechnológia segíti majd, beleértve a területeket levegőből feltérképező és fotózó drónokat, majd alapos több-száz éves forrásokat több nyelven vizsgáló történelmi kutatómunkát, derül ki a csoport nyilatkozatából.

Az ESJF által feltérképezett temetők körül a szervezet általában védőkerítést húz fel, mellyel drámaian lecsökkenti a területre leselkedő veszélyeket.

A becslések szerint Kelet-, Közép-Európában több, mint 10,000 zsidótemető szorul kisebb-nagyobb mértékű helyreállításra, védelemre.

“A különleges, szent küldetésünk célja a zsidó temetők, azaz őseink nyugvóhelyeinek megmentése és megőrzése,”, nyilatkozta Isaac Schapira rabbi, az ESJF alapító tagja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp