Közel egymillió dollárral segíti az EU a zsidó temetők feltérképezését

A feltérképezett temetők körül a szervezet általában védőkerítést húz fel, mellyel drámaian lecsökkenti a területre leselkedő veszélyeket.
Az Európai Zsidó Temetők Kezdeményezés nevet viselő projekt  bejelentette, hogy megnyert egy 800,000 eurós, azaz 922,000 dolláros EU pályázatot. A csoport 2015-ös német kormányzati segítséggel megvalósult megalakulása óta több mint 120 zsidó temető megőrzésében nyújtott segítséget hét közép-, illetve kelet-európai országban.

A feltérképezés folyamatát speciálisan erre a projektre tervezett csúcstechnológia segíti majd, beleértve a területeket levegőből feltérképező és fotózó drónokat, majd alapos több-száz éves forrásokat több nyelven vizsgáló történelmi kutatómunkát, derül ki a csoport nyilatkozatából.

Az ESJF által feltérképezett temetők körül a szervezet általában védőkerítést húz fel, mellyel drámaian lecsökkenti a területre leselkedő veszélyeket.

A becslések szerint Kelet-, Közép-Európában több, mint 10,000 zsidótemető szorul kisebb-nagyobb mértékű helyreállításra, védelemre.

“A különleges, szent küldetésünk célja a zsidó temetők, azaz őseink nyugvóhelyeinek megmentése és megőrzése,”, nyilatkozta Isaac Schapira rabbi, az ESJF alapító tagja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp