Egy új technológia segítségével olvashatta a Tórát egy vak kislány

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A látássérült washingtoni Batya Sperling-Milner éppen a bát micvájára készült, amikor a család egyik szoftverfejlesztő barátja egy különleges ajándékkal lepte meg.

A 12 éves Batya Sperling-Milner a bát micvájára készült, amelynek keretében a Tórából is fel kell olvasnia egy szakaszt a közösség előtt. A kislány egy washingtoni modern ortodox gyülekezet tagja, amely irányzat megengedi, hogy nők is olvassanak a Tórából az istentiszteletek keretében. Sperling-Milner azonban vak, így csak olyan módon tudta volna a helyes dallammal recitálni az adott szakaszt a Tórából, hogy azt hallás után megtanulja.

Batya Sperling-Milner (jobbra) a barátnői segítségével gyakorolja a tóraolvasást a washingtoni Ohev Shalom zsinagógában

A Tóra szövegéhez ugyanis hiába létezik a vakok számára olvasható Braille-írásos változat, ez nem tartalmazza azokat a jelöléseket, amelyek a Tórában a recitálás dallamát jelölik a felolvasók számára. Ezek megléte nélkül viszont a vakok és gyengén látók csak úgy tudják felolvasni a helyes dallammal a Tóra szövegét, hogy azt előzőleg bemagolják, ami igen sok tanulással jár.

Sperling-Milner szerencséjére családjának egyik izraeli szoftverfejlesztő barátja úgy gondolta, hogy eljött az ideje annak, hogy a zsidó közösség látássérült tagjai is egyenlő esélyekkel léphessenek fel a Tórához. Danny Sadinoff egy olyan programot fejlesztett ki, amely a Braille-írásos Tóra egész szövegéhez hozzárendeli a szükséges dallamjeleket, így azokat a vakok is el tudják olvasni.

Sadinoff ezzel nem csak a bát micvájára készülő kislány dolgát könnyítette meg, de ezentúl a zsidó közösségek látássérült tagjainak sem kell majd egész tóraszakaszokat bemagolniuk ahhoz, hogy felolvassanak a Tórából az istentiszteletek keretében. Elég csak a recitálás dallamát jelölő 20 karaktert megtanulniuk, és úgy olvashatnak, mint bárki más.

(Kveller)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp