Egy új technológia segítségével olvashatta a Tórát egy vak kislány

A látássérült washingtoni Batya Sperling-Milner éppen a bát micvájára készült, amikor a család egyik szoftverfejlesztő barátja egy különleges ajándékkal lepte meg.

A 12 éves Batya Sperling-Milner a bát micvájára készült, amelynek keretében a Tórából is fel kell olvasnia egy szakaszt a közösség előtt. A kislány egy washingtoni modern ortodox gyülekezet tagja, amely irányzat megengedi, hogy nők is olvassanak a Tórából az istentiszteletek keretében. Sperling-Milner azonban vak, így csak olyan módon tudta volna a helyes dallammal recitálni az adott szakaszt a Tórából, hogy azt hallás után megtanulja.

Batya Sperling-Milner (jobbra) a barátnői segítségével gyakorolja a tóraolvasást a washingtoni Ohev Shalom zsinagógában

A Tóra szövegéhez ugyanis hiába létezik a vakok számára olvasható Braille-írásos változat, ez nem tartalmazza azokat a jelöléseket, amelyek a Tórában a recitálás dallamát jelölik a felolvasók számára. Ezek megléte nélkül viszont a vakok és gyengén látók csak úgy tudják felolvasni a helyes dallammal a Tóra szövegét, hogy azt előzőleg bemagolják, ami igen sok tanulással jár.

Sperling-Milner szerencséjére családjának egyik izraeli szoftverfejlesztő barátja úgy gondolta, hogy eljött az ideje annak, hogy a zsidó közösség látássérült tagjai is egyenlő esélyekkel léphessenek fel a Tórához. Danny Sadinoff egy olyan programot fejlesztett ki, amely a Braille-írásos Tóra egész szövegéhez hozzárendeli a szükséges dallamjeleket, így azokat a vakok is el tudják olvasni.

Sadinoff ezzel nem csak a bát micvájára készülő kislány dolgát könnyítette meg, de ezentúl a zsidó közösségek látássérült tagjainak sem kell majd egész tóraszakaszokat bemagolniuk ahhoz, hogy felolvassanak a Tórából az istentiszteletek keretében. Elég csak a recitálás dallamát jelölő 20 karaktert megtanulniuk, és úgy olvashatnak, mint bárki más.

(Kveller)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp