Izrael hadat üzent a poligámiának

Bíróság elé állítaná a többnejűségben élő beduin családfőket az izraeli igazságügyi minisztérium főigazgatója. A beduinok szerint azonban megkérdőjelezhető a kormány motivációja.

A többnejűség ugyan törvényellenes Izraelben, ennek ellenére az országban élő beduinok körében még mindig igen népszerű ez a hagyomány, amelynek szükségesnek tekintenek a népességnövekedés szempontjából. A beduin férfiak nagyjából 35 százalékának van egynél több felesége.

Beduin nők Izraelben

A beduin vallási vezetők ugyanis a tilalom ellenére tartanak esküvőket a már házas férfiaknak. Ezért a beduin gyerekek közel 40 százaléka él poligám családban, több ezer beduin nő pedig egyedülálló státusszal van hivatalosan regisztrálva az illegális esküvők miatt.

Izrael most megpróbál véget vetni ennek a hagyománynak, az igazságügyi minisztérium most először állítana bíróság elé többnejűséggel meggyanúsított beduin férfiakat. Az igazságügyi minisztérium főigazgatója, Emi Palmor azt nyilatkozta, hogy szándékában áll betartatni a törvényt, azonban megpróbálja ezt a beduin közösség tagjainak hozzájárulásával tenni. Palmor elmondása szerint két éven keresztül tanulmányozta a problémát, és beduin aktivistákkal együtt dolgozott ki végrehajtási tervet.

A beduinok egy része viszont azt állítja, hogy az izraeli kormányok éveken keresztül csak elhanyagolták és diszkriminálták őket, a jelenlegi intézkedés pedig kizárólag a népességnövekedésük megfékezését szolgálja, illetve a közösségük tagjait akarja bűncselekménnyel megvádolni. Az izraeli igazságügyi minisztérium kampányát többen is kritizálták, köztük olyan beduin nők is, akik amúgy ellenzik a poligámiát. Szerintük ugyanis megkérdőjelezhető a kormány motivációja és a kampány választások előtti időzítése.

A muszlim vallású beduinok Izraelben megközelítőleg a népesség 2,7 százalékát teszik ki. A többségük, nagyjából 250 ezer fő a Negev-sivatagban él, de a beduinok nagyobb létszámban az ország északi részén is megtalálhatók.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp