Heisler András: Ez a konfliktus rosszat tesz a magyarországi zsidóságnak

Interjút adott a mazsihisz.hu-nak Heisler András. A Mazsihisz elnöke beszélt a 2019-es tervekről, a Sorsok Házáról és az EMIH-el való konfliktusról is, illetve arról, hogy elindul-e a májusi tisztújításon az elnöki posztért.

„A 2018-as évben olyan dolgokat sikerült megvalósítanunk, amelyekre közösségünk büszke lehet” – kezdte a tavalyi év összegzését Heisler András. Kiemelte, hogy a Mazsihisz volt azon kevés egyházak egyike, amely növelni tudta az egy százalékos támogatásának mértékét.

Heisler András

Beszélt a szegedi zsinagóga megújulásáról, illetve a hitközség által szervezett nagy számú kulturális eseményről. A Mazsihisz elnöke elmondta, hogy 2019-es költségvetésben nagyobb összeget terveznek be a vidéki hitéleti tevékenységek támogatására.

A Mazsihisz vezetősége 2019-et a Közösség Évének hirdette meg, ezzel kapcsolatban Heisler elmondta, hogy partneri kapcsolatot ajánlanak, és azt üzenik a közélet szereplői felé, hogy a Mazsihisz számára fontos a társadalmi felelősségvállalás.

A szervezet fő törekvése az lenne, hogy a vallási eseményeiket, tradícióikat megélhessék azok is, akik ma még nem kötődnek a közösségeikhez. Hogy mindez sikerrel megvalósulhasson, ahhoz az elnök szerint a Mazsihisz vezetőinek, menedzsmentjének és rabbijainak egységére lesz szükség.

A Mazsihisz elnöke arra is kitért, hogy vallási reformot nem akar hirdetni a hitközség.

„A neológia marad az, ami”

– jelentette ki Heisler András, aki hozzátette: „nekünk az a dolgunk, hogy kapukat nyissunk a szekuláris, nem vallásos, vagy csak kevéssé vallásos zsidók felé”.

Az interjúban szó van a Sorsok Háza ügyéről és az EMIH-el való konfliktusról is. Ezzel kapcsolatban a Mazsihisz elnöke elmondta, hogy a Mazsihisz nem harcol azért, hogy megvalósíthassa a beruházást, sőt, a Mazsihisz még csak nem is akadályozta a Sorsok Háza megvalósítását. Csupán garanciát szeretnének kérni a történelem hiteles bemutatására. Ilyet azonban eddig még nem kaptak.

„A holokausztra való emlékezés ezért nem egy zsidó szervezet, hanem a magyar állam feladata. Amennyiben ezt a magyar állam egy zsidó szervezetre bízza, akkor eltolja magától az emlékezés felelősségét és bezárja azt egy virtuális gettóba” – ismételte meg Heisler András a korábbii kijelentéseit. Ezen felül a Mazsihisz Schmidt Mária személyét is kifogásolja, akit Heisler szerint a nemzetközi holokausztkutató intézmények hiteltelennek és alkalmatlannak tartanak a feladatra.

„A Mazsihisznek érdeke, hogy az új holokauszt központ világhírű intézményként és ne hírhedt projektként váljon ismertté. A keretek ehhez adottak, szükség lenne azonban egy kormányzati korrekcióra” – hangsúlyozta Heisler.

„Úgy ábrázoltak, mint egy zsidó maffiavezért”

– mondta a Mazsihisz elnöke a Figyelő botrányos címlapjával kapcsolatban. A közéleti reakciók és a mellette kiállók sokasága azonban megnyugtatta. Heisler arról is beszélt, hogy Köves Slomó egy izraeli lapnak adott interjúban „ruhakereskedőnek” nevezte. Szerinte ezzel a megjegyzésével nagyon mélyre süllyedt az EMIH vezető rabbija.

Mazsihisz: Valótlanságokat állít a Figyelő, uszító a címlapja – Kibic Magazin

A Figyelő eheti címlapján Heisler Andrást ábrázolja aláhulló húszezresek között. A Mazsihisz szerint a címlap szándékos karaktergyilkosság, és az izraeli nagykövet is aggodalmát fejezte ki emiatt. „A Figyelő 2018/48. számának címlapján megjelent Szövetségünk elnökét ábrázoló fotó-montázs közösségünkkel szembeni évszázados sztereotípiák felélesztésére alkalmas” – olvasható a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége által kiadott közleményben.

„Ez a konfliktus rosszat tesz a magyarországi zsidóságnak. A Sorsok Háza körül kialakult helyzetért nem a Mazsihisznek, hanem az EMIH-nek van múlhatatlan felelőssége” – hangoztatta véleményét Heisler a két szervezet közötti ellentétről. A Mazsihisz elnöke úgy látja, hogy az EMIH a kormány felé végtelenül szervilis szervezet, amely már ott tart, hogy közvetlenül is bele kíván avatkozni a Mazsihisz belügyeibe.

2019-ben a Mazsihisz kiemelten az új Jeruzsálem park átadásával, a Maccabi Európa Játékok lebonyolításával, illetve a Rumbach Sebestyén utcai, felújított zsinagóga megnyitásával kíván foglalkozni. „A Mazsihisz még inkább közösségközpontú kíván lenni, egyre inkább a teljes magyar zsidóságot kívánja szolgálni” – mondta Heisler.

Májusban tisztújítás lesz a Mazsihiszben, amelyen Heisler András is újraindul az elnöki posztért. Amennyiben megválasztják, a következő lesz Heisler utolsó ciklusa is egyben, a szervezet közgyűlése ugyanis nemrég elfogadta, hogy egy elnök csak két teljes ciklust vezethessen végig. „Van még bennem annyi lendület, erő és elképzelés, ami a következő négy évre kitart” – zárta az interjút Heisler András, aki szívesen venné, ha a választások előtt a jelöltek nyílt vitákban méretődnének meg.

(mazsihisz.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp