Egy ultraortodox zsidó szervezet önkéntesei kutatnák fel a Dunába lőtt áldozatok maradványait

Szonárral és búvárokkal érkeztek Budapestre a Zaka elnevezésű szervezet tagjai, hogy megkezdjék az előkészületeket az 1944-ben a nyilasok által a Dunába lőtt zsidó áldozatok maradványainak felkutatásához.

Itt a Kibicen is beszámoltunk arról, hogy hétfőn Arije Deri izraeli belügyminiszter bejelentkezett a Twitter-fiókján Budapestről, a Cipők Duna-parton emlékmű mellől, hogy bejelentse, megállapodott Pintér Sándor belügyminiszterrel abban, hogy egy izraeli kutatócsoport felkutatja a nyilasok által a Dunába lőtt zsidók maradványait. Deri azt is közölte, hogy Pintér Sándor felszerelést, támogatást és szakértői segítséget is ígért a keresést végző izraeli csapatnak. Illetve amennyiben a kutatás során találnának csontokat, és bebizonyosodna, hogy azok valóban zsidó áldozatoktól származnak, abban az esetben a csontokat Izraelben temetnék el.

Felkutatják a Dunába lőtt zsidók maradványait – Kibic Magazin

Az izraeli belügyminiszter ígéretet tett arra, hogy a mártírok holttestének maradványait Izraelben fogják végső nyugalomra helyezni. Budapesten tárgyalt Aryeh Deri izraeli belügyminiszter Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel, és megállapodtak abban, hogy a holokauszt során a Dunába lőtt magyar zsidók maradványait felkutatják, közölte Deri egy twitter üzenetben.

Az izraeli belügyminisztert elkísérte a Duna-partra a Zaka elnevezésű izraeli szervezet búvárcsapatának vezetője is. Az ultraortodox zsidók által létrehozott Zaka búvárai lesznek azok ugyanis, akik a elvégzik majd a kutatómunkát. A búvárok már vasárnap Budapestre érkeztek, és megkezdték az előkészületeket a feladat végrehajtására. Az áldozatok maradványait egy hanglokátor segítségével próbálják majd beazonosítani a Duna medrében. Az izraeli csapat által használt szonár 150 méteres mélységig képes 130 méteres távolságon belül tárgyakat beazonosítani.

Az 1995-ben alapított Zaka (egy héber rövidítés: zihuj korbanot aszon, vagyis katasztrófa áldozatainak beazonosítása) egy zömében ultraortodox zsidó önkéntesekből álló szervezet, amely elsődleges célja a merényletek, balesetek, természeti katasztrófák áldozatainak és azok testrészeinek begyűjtése és azonosítása, de az utóbbi években már mentéssel is foglalkoznak. A szervezetnek 2005 óra van búvárokból álló alakulata, a mostanihoz hasonló feladatot viszont még nem hajtottak végre.

A szervezet közleménye szerint a Zakához három évvel ezelőtt jutott el a Dunába lőtt zsidók ügye, miután néhányan az áldozatok Izraelben élő rokonai közül az izraeli haditengerészethez fordultak azzal a kéréssel, hogy kutassák fel a nyilasok által meggyilkolt zsidók maradványait. A haditengerészet a kérvényezőket a Zakához irányította, a szervezet pedig azóta próbálkozott különböző nemzetközi fórumokon keresztül engedélyt kapni a kutatómunka megkezdéséhez.

Több mint két évvel ezelőtt például Jair Lapid, az ellenzéki Jes Atid párt magyar származású képviselője Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter közbenjárását is kérte annak érdekében, hogy a magyar kormány járuljon hozzá ahhoz, hogy a Zaka munkatársai kutathassák fel a Margit-híd környékét, miután a szakértői jelentések szerint ott további maradványok találhatók. Az atv.hu akkori beszámolója szerint azonban semmilyen érdemi választ nem kapott az ügyben.

Benjamin Netanjahu 2017-es budapesti látogatása volt az első reménysugár a Zaka számára, a szervezet ugyanis ígéretet kapott az izraeli miniszterelnöktől, hogy felhozza majd a Dunába lőtt áldozatok felkutatásának ügyét. Erre azonban végül nem került sor, a közlemény szerint az abban az időben éppen csúcsra járatott sorosozás ügye terelte el a figyelmet a témáról. Amikor viszont tavaly nyáron Orbán Viktor Izraelbe utazott, a Zaka emberei az izraeli főrabbi segítségének köszönhetően végül sikeresen eljuttatták hozzá kérésüket. A magyar kormányfő ezúttal készségesnek mutatkozott, és Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját kérte fel, hogy foglalkozzon az üggyel, és segítse a Zakát hozzájutni a szükséges engedélyekhez.

Arije Deri izraeli belügyminiszter a Zaka búvárcsapatának vezetője társaságában a Duna-parton (Fotó: Zaka)

Köves Slomó egy héttel ezelőtt értesítette a szervezetet, hogy megvannak az engedélyek a kutatás megkezdéséhez. A magyar hatóságok kérésének megfelelően vasárnap a Zaka búvárai Budapestre érkeztek, hogy megkezdjék a kutatáshoz szükséges egyeztetéseket, illetve az ahhoz szükséges előkészületeket. A szervezet fotókat is közölt, amelyeken már a szonár segítségével meg is kezdődött a Duna bizonyos szakaszainak átvizsgálása.

A Zakának minden bizonnyal nem lesz könnyű dolga a csontok megtalálásában. Az izraeli Ynet szakértőkre hivatkozva arról ír, hogy az erős sodrású Dunában nem valószínű, hogy lehet még csontokat találni. A keresést végző csapat azonban abban reménykedik, hogy a mederfenéken több ponton is található sűrű növényzetben fognak majd az áldozatok maradványaira bukkanni.

Az izraeli Zaka búvárai szonár segítségével kutatnak a Dunába lőtt áldozatok maradványai után Budapesten (Fotó: Zaka)

A Zaka reményeit valamelyest erősítheti, hogy 2011-ben a Margit híd felújítása közben emberi maradványokat találtak a híd lábánál. A kiemelt csontok több személytől származtak, és csak évekkel később, DNS-teszt segítségével sikerült megállapítani, hogy több közülük nagy valószínűséggel askenázi zsidó származású, és minden bizonnyal a holokauszt idején meggyilkolt zsidó áldozatok maradványairól van szó. A csontokat végül 2016-ban a Kozma utcai zsidó temetőben helyezték örök nyugalomra.

Szerettünk volna az ügyben még több információt kapni, így megtudni, hogy a Belügyminisztérium milyen segítséget nyújt az izraeli kutatócsapatnak, hogy a Duna mely szakaszain, mikor és mennyi ideig tartanak a keresési munkálatok. Illetve amennyiben találnak emberi maradványokat, azokat kik és milyen módszerek segítségével próbálnak majd azonosítani. Ezért elküldtük kérdéseinket a Belügyminisztériumnak és a Zakának, választ azonban a cikk megjelenéséig még senkitől sem kaptunk. Amennyiben ez változna, úgy a válaszokat természetesen közölni fogjuk.

Frissítés:

A Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya válaszában egy kedden az MTI-hez eljuttatott közleményt küldött el, amelyben megerősítik, hogy Pintér Sándor belügyminiszter támogatásáról biztosította az izraeli kutatócsapatot. „A speciálisan képzett, önkéntes izraeli kereső és mentő szakemberek – ha azt igénylik – minden tekintetben számíthatnak a Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szervek segítő együttműködésére” – írják. Konkrét kérdéseinkre azonban nem válaszoltak.

Az Indexnek sikerült utolérnie a Zaka sajtómunkatársát, illetve az kutatásokat végző csapat vezetőjét. Elmondásukból az derült ki, hogy első körben egy háromfős kutatócsapat érkezett Budapestre, akik kedd reggel előkészítő vizsgálatokat végeztek a Margit hídnál, hogy megtudják, milyen mély a víz, a vízalatti iszapréteg, mennyire erősek az áramlatok.

Február végén pedig egy húszfős csapattal fognak visszatérni, hogy a Margit hídnál, illetve a Lánchíd északi részénél végezzenek kutatásokat. Azért a Dunának ezen a pontjain, mert amikor négy évvel ezelőtt itt jártak, akkor egy túlélő magyar zsidó megmutatta nekik, hogy pontosan hol zajlottak a tömeggyilkosságok.

Az Index megszólította a közvetítő szerepet betöltő Köves Slomót is, aki elmondta, hogy nincs tudomása arról, hogy amennyiben találnak maradványokat, azokat Izraelben terveznék eltemetni. Hasonlóképpen az izraeli búvárcsapat vezetője sem hallott arról, hogy Izraelbe szállítanák az esetlegesen felkutatott csontokat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp