Bárányok legelésznek Tel-Aviv legmenőbb parkjában

A legeltetés segítségével próbálják a város legnagyobb parkjában fenntartani az őshonos növény- és állatpopuláció egyensúlyát. De a felhőkarcolókkal a háttérben legelésző bárányok látványa sem elhanyagolható.

Tel-Aviv a világ egyik legzöldebb városa, és ez nagyban köszönhető a város legnagyobb parkjának, a nagyjából 3,5 négyzetkilométer területű Jehosua parknak, amely inkább Jarkon park néven vált ismertté az ott megrendezett koncerteknek köszönhetően. Az 1951-ben létrehozott zöldterületet Tel-Aviv korábbi polgármesteréről, Jehosua Rabinovicsról nevezték el.

Bárányok a tel-avivi Jarkon parkban

A közpark méretében ugyan a Városliget három és félszerese, ennek ellenére a városvezetés nem gondolta úgy, hogy tele kéne építenie gigantikus épületekkel, ehelyett inkább a gazdag növény- és állatvilág megőrzésében érdekeltek. Ennek a törekvésnek a részeként az elmúlt év tavaszától egy 16 egyedből álló birkanyáj legelészik a park füves területein. A nyájat heti egy alkalommal egy juhász két border collie segítségével kitereli a parkba, hogy lelegeljék a gyomnövényeket és a túl nagyra nőtt füvet. A hét többi részét a bárányok a parkban található kisállatkertben töltik.

A projektért felelős Liav Salem ökológus, tájépítész az ISRAEL21c portálnak elmondta, hogy a legelő állatok fontos szerepet játszanak a parkban található őshonos növény- és állatpopuláció egyensúlyának fenntartásában. A bárányok ugyanis megeszik azokat a gyomokat és magasra nőt fűféléket, amelyek amúgy kiszorítanák a kívánatosabb növényeket. Ezzel pedig fontos ökológiai szelekciót végeznek, és tavasszal azok a virágok nyílhatnak ki, amelyeket mindenki látni szeretne. Szerencsére a juhok a virágokat nem találják elég ízletesnek.

A legeltetés ráadásul csökkenti a karbantartás szükségességét, illetve csökkenti az erdőtüzek kialakulásának kockázatát, teszi hozzá a tel-avivi városházán tanácsadóként dolgozó Salem. És ha mindez még nem volna elég, a felhőkarcolókkal a háttérben legelésző bárányok látványát a park látogatói is élvezik. A projektbe a helyi közösséget is szeretnék bevonni. A közeli mezőgazdasági iskola diákjai például a parkban ismerkedhetnének a legeltetéssel és a bárányokkal.

Amennyiben a bárányos kezdeményezés a Jarkon parkban sikeresnek bizonyul, úgy kiterjesztenék a projektet 20 másik helyszínre is a városban, annak érdekében, hogy azokon a területeken is visszaállítsák a természetes tájat. Salem szerint ezeknek a területeknek a rehabilitációja azért lenne fontos, hogy a városlakók hozzáférhessenek és élvezhessék a természetet. A városokban található zöldterületek ugyanis segítik az embereket a kikapcsolódásban, és még az egészségre is kedvező hatással bírnak.

(ISRAEL21c)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp