Netanjahut támogató amerikai filantróp kapja idén a zsidó Nobelt

Kínos véget ért tavaly a zsidó Nobelként emlegetett Genezis-díj kiosztója, miután Natalie Portman Oscar-díjas színésznő nem vette át Netanjahu személye miatt a díjat. Ezért idén biztosra mentek a szervezők, és egy Netanjahu-barát amerikai filantrópnak, Robert Kraftnak ítélték oda az elismerést.

Kraft, aki egyébként a New England Patriots amerikai futballcsapat tulajdonosa, az antiszemitizmus elleni küzdelem és más társadalmi előítéletek érdekében tett erőfeszítéseivel érdemelte ki az elismerést, írja a zsblog.hu

Kraft egyben Izrael támogatója is. Sporthoz kötődő viszonyát a zsidó államban is igyekszik reprezentálni. Az amerikai futball népszerűsítésére stadiont építtetett Jeruzsálemben (mely a Kraft nevet viseli).

Robert Kraf

Stan Polovets, a Díj társalapítója és elnöke a világ egyik legérdekesebb filantrópjának nevezte Kraftot, akinek jótékonysága a tikkun olam (világ javítása) zsidó értéket tükrözi.

A Genezis-díj átadására várhatóan 2019. júniusában kerül sor Jeruzsálemben, Benjamin Netanjahu miniszterelnök jelenlétében.

A 2014-ben alapított díjat Michael L. Bloomberg, New York korábbi polgármestere, Michael Douglas színész, Itzhak Perlman kiváló hegedűművész, Anish Kapoor, brit szobrász kapta, valamint 2018-ban Natalie Portman mellett Ruth Bader Ginsburg bírónőt is díjazták a munkásságáért.

Nathalie Portman nem vette át a díjat, bár az elismeréssel járó pénzjutalmat megkapta.

„Azért döntöttem úgy, hogy távol maradok a ceremóniától, mert nem akarok Benjámin Netanjahu támogatójának tűnni, aki a tervek szerint beszédet mondott volna a rendezvényen. Továbbá nem vagyok se tagja, se támogatója a BDS mozgalomnak” – indokolta döntését a Jeruzsálemben született Oscar-díjas színésznő.

Natalie Portman elmondta, miért nem akarja átvenni Izraelben a Genezis-díjat – Kibic Magazin

Natalie Portman izraeli származású amerikai színésznő közleményben részletezte, miért nem veszi át a zsidó Nobel-díjnak is nevezett, kétmillió dollárral járó Genezis-díjat. Hangsúlyozta, hogy se nem tagja, se nem támogatója semmilyen Izrael-ellenes mozgalomnak. „A döntésemet, hogy nem veszek részt a Genezis-díj ünnepélyes átadásán, sokan félremagyarázták. Hadd beszéljek most a magam nevében.

A díjról szóló cikk itt olvasható:

Robert Kraft-é a Genezis-díj – ZSBLOG

A “zsidó Nobelként” emlegetett Genezis-díjat 2019-ben Robert Kraft kapja. Az elismerést 2014-ben alapították, melyet azóta évente osztanak ki, olyan kiemelkedő személyeknek, akik szakmai munkájukkal a humanizmust, a zsidó értékek terjesztését segítik elő, valamint Izrael elkötelezett támogatói. A New England Patriots amerikai futballcsapat tulajdonosa, amerikai filantróp az antiszemitizmus elleni küzdelme és egyéb előítéletek társadalmi szintű leküzdése érdekében tett erőfeszítései miatt kapta meg az elismerést.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp