Netanjahut támogató amerikai filantróp kapja idén a zsidó Nobelt

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Kínos véget ért tavaly a zsidó Nobelként emlegetett Genezis-díj kiosztója, miután Natalie Portman Oscar-díjas színésznő nem vette át Netanjahu személye miatt a díjat. Ezért idén biztosra mentek a szervezők, és egy Netanjahu-barát amerikai filantrópnak, Robert Kraftnak ítélték oda az elismerést.

Kraft, aki egyébként a New England Patriots amerikai futballcsapat tulajdonosa, az antiszemitizmus elleni küzdelem és más társadalmi előítéletek érdekében tett erőfeszítéseivel érdemelte ki az elismerést, írja a zsblog.hu

Kraft egyben Izrael támogatója is. Sporthoz kötődő viszonyát a zsidó államban is igyekszik reprezentálni. Az amerikai futball népszerűsítésére stadiont építtetett Jeruzsálemben (mely a Kraft nevet viseli).

Robert Kraf

Stan Polovets, a Díj társalapítója és elnöke a világ egyik legérdekesebb filantrópjának nevezte Kraftot, akinek jótékonysága a tikkun olam (világ javítása) zsidó értéket tükrözi.

A Genezis-díj átadására várhatóan 2019. júniusában kerül sor Jeruzsálemben, Benjamin Netanjahu miniszterelnök jelenlétében.

A 2014-ben alapított díjat Michael L. Bloomberg, New York korábbi polgármestere, Michael Douglas színész, Itzhak Perlman kiváló hegedűművész, Anish Kapoor, brit szobrász kapta, valamint 2018-ban Natalie Portman mellett Ruth Bader Ginsburg bírónőt is díjazták a munkásságáért.

Nathalie Portman nem vette át a díjat, bár az elismeréssel járó pénzjutalmat megkapta.

„Azért döntöttem úgy, hogy távol maradok a ceremóniától, mert nem akarok Benjámin Netanjahu támogatójának tűnni, aki a tervek szerint beszédet mondott volna a rendezvényen. Továbbá nem vagyok se tagja, se támogatója a BDS mozgalomnak” – indokolta döntését a Jeruzsálemben született Oscar-díjas színésznő.

Natalie Portman elmondta, miért nem akarja átvenni Izraelben a Genezis-díjat – Kibic Magazin

Natalie Portman izraeli származású amerikai színésznő közleményben részletezte, miért nem veszi át a zsidó Nobel-díjnak is nevezett, kétmillió dollárral járó Genezis-díjat. Hangsúlyozta, hogy se nem tagja, se nem támogatója semmilyen Izrael-ellenes mozgalomnak. „A döntésemet, hogy nem veszek részt a Genezis-díj ünnepélyes átadásán, sokan félremagyarázták. Hadd beszéljek most a magam nevében.

A díjról szóló cikk itt olvasható:

Robert Kraft-é a Genezis-díj – ZSBLOG

A “zsidó Nobelként” emlegetett Genezis-díjat 2019-ben Robert Kraft kapja. Az elismerést 2014-ben alapították, melyet azóta évente osztanak ki, olyan kiemelkedő személyeknek, akik szakmai munkájukkal a humanizmust, a zsidó értékek terjesztését segítik elő, valamint Izrael elkötelezett támogatói. A New England Patriots amerikai futballcsapat tulajdonosa, amerikai filantróp az antiszemitizmus elleni küzdelme és egyéb előítéletek társadalmi szintű leküzdése érdekében tett erőfeszítései miatt kapta meg az elismerést.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp