Köves Slomó is elfogadhatatlannak tartja Szakály kijelentéseit

Szakály nyilatkozatának megítélésben konszenzus van Magyarország két legnagyobb zsidó szervezete között, írja a zsido.com.

A napokban a Kibic is beszámolt Szakály Sándor botrányos kijelentéseiről a numerus clausus kapcsán. Először a MAZSIHISZ reagált közleményben, szerdán pedig a zsido.com tette közzé Köves Slomó nyilatkozatát a témában.

Az EMIH vezető rabbija úgy látja, hogy Szakály sokadjára alkalmaz olyan megközelítést, ami eltávolítja a kérdést a lényegtől.

„Lehet idegenrendészeti eljárásnak nevezni 20 ezer ember meggyilkolását, lehet a numerus clausus törvényt nem antiszemitának nevezni, mert a törvény törzsszövegében nem volt benne az, hogy zsidó, és elfelejteni hozzátenni, viszont hogy a végrehajtási utasításba benne volt az, hogy zsidó, és ezzel az egésszel úgy csinálni, minthogyha egy instrumentális kérdésről lenne szó, pedig nem arról van szó.” – mondta Köves Slomó rabbi.

Köves Slomó

Hozzátette, hogy ebben a törvényben a zsidóság mint nemzetiség jelent meg, ami visszalépés volt a 19-ik századi egyenjogúsításhoz képest, ráadásul azt az antiszemita tévképzetet erősítette, mintha a zsidó származású magyaroknak valamilyen nemzeti autonómiával kapcsolatos törekvéseik lennének.

Köves Slomó felidézte, hogy hasonló kijelentések után a Tett és Védelem Alapítvány összegyűjtötte és kiadta a 20-as, 30-as évek zsidótörvényeit. Fontos ilyenkor a kármentő lépéseket megtenni – mondta.

Köves Slomó: Szakály kijelentései elfogadhatatlanok – Zsido.com

Szakály Sándor a kormányzati Veritas Intézet főigazgatója nemrég azt állította, hogy a numerus clausust előíró törvény nem nevezhető zsidótörvénynek. Ráadásul szerinte az a jogszabály jogfosztónak sem tekinthető. Az EMIH vezető rabbija a Klubrádiónak adott nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte ezeket a kijelentéseket. „Zéró tolerancia van elméletileg az antiszemitizmussal kapcsolatban ma Magyarországon.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp