Harrach szerint Prohászka nem volt antiszemita

A KDNP-s képviselő egyetértene a püspök szobrának visszaállításával. Harrach azért ad felmentést a zsidókat patkányokhoz hasonlító püspök számára, mert szerinte Prohászka minden esetben az emberi szempontot nézte.

Egyetértene Harrach Péter Prohászka Ottokár szobrának visszaállításával a Károlyi kertben, amit tegnap Szakály Sándor vetett fel. A KDNP frakcióvezetője Prohászkát nem tartja antiszemitának “a szó mai értelmében”, antiszemita megnyilvánulásait azzal magyarázta, hogy akkor “más volt a légkör”.

Szavaiból kiderült, hogy Harrach Péter azért ad felmentést Prohászkának, mert “a teljes személyiséget kell nézni”, másrészt állítása szerint a püspök “minden esetben az emberi szempontot nézte”. Érdemei, az, hogy humánus és mély gondolkodású személyiség volt “és lelkisége” felülírja mindazt, amit a rovására írhatunk. Társadalmi szerepe, szociális érzékenysége pedig politikai értelemben ma akár baloldalinak is mondható lenne – mondta Harrach Péter, akit meggyőződésétől az sem tántorított el, hogy munkatársunk felidézte: a püspök a zsidóságot patkányokhoz hasonlította.

„Teljesen igaz, hogy vannak derék zsidók, de a zsidóság idegen, kereszténységet leszorító, honfoglaló, minket kisajátító, idegen hatalom. (…) Itt egy rafinált, romlott, hitetlen és erkölcstelen faj garázdálkodásáról van szó, poloskainvázióról, patkányhadjáratról. Egy kérdés van: hogyan védekezzünk?” – írta egy helyütt Prohászka.

 

http://www.atv.hu/belfold/20190108-harrach-peter-egyetertenek-prohaszka-szobranak-visszaallitasaval

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp