A pesti zsidó fiú, aki a világ ünnepelt felfedező régésze lett

Külföldön ismertebb, mint itthon. A világ legősibb nyomtatványának és Ázsia egyik legfontosabb régészeti leletének felfedezőjét Angliában lovaggá ütötték, míg Kínában tolvajnak mondják. Kiállítás látható Stein Aurél zsidó származású Kelet-kutatóról a Budai Kreatív Házban január 31-ig.

Maga is nomádként élt aktuális foxijával, a szívének kedves kasmíri hegyek között a nagy magyar Kelet-kutató, aki kiásta a homok alól a Selyemút elfeledett városait. Hogy lett a Nagy Sándorról álmodozó pesti zsidó fiú a világ ünnepelt felfedező-régésze Indiában? Stein Aurél eredeti fotói az Akadémiai Könyvtár gyűjteményéből.
Stein Aurél (középen) a kutyájával, kísérői között

A magyar Ázsia-kutató, felfedező, régész, nyelvész és kartográfus egész életét Ázsia ismeretlen, holt vidékeinek szentelte.

Expedíciói egy addig lényegében feltérképezetlen világ belsejébe irányultak, ahonnan kincsek, írások, elveszett kultúrák és nyelvek emlékeit mentette meg az enyészettől – vagy éppen rabolta el azokat a Nyugatnak, nézőponttól függően. A régészet egyik legfontosabb leletegyüttesének és a történelem legősibb nyomtatványának felfedezőjét itthon kevésbé ismerik, mint a nagyvilágban. Belső-Ázsia világhírű kutatójáról azonban az MTA könyvtára őrzi az egyik legnagyobb gyűjteményt, ennek kibővített anyagát most a Magyarok a Selyemúton című kiállításon mutatták be.
Stein volt az első, aki tudományosan felvértezve járta be Kína legvadabb, nyugati perifériáját. Azt a széles vidéket, ami többnyire inkább a senki és a nomádok földje volt, mint a kínaiaké.
További információk:

A magyar felfedező, aki kiásta a sivatag alól a Selyemutat

A magyar felfedező, aki kiásta a sivatag alól a Selyemutat – A világ legelső nyomtatványa, ősi csillagtérkép, megtalált városok: Stein Aurél gyerekként Nagy Sándorról álmodozott, majd a régészet sztárja lett – vagy éppen kém, tolvaj, nyelvzseni. És foxterrierista.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp