Titokban jártak iraki delegációk Izraelben

Három iraki delegáció járt Izraelben az elmúlt hónapokban, a látogatások során pedig a síita-szunnita vegyes küldöttség több magas rangú izraeli tisztségviselővel is találkozott. Az iraki parlament alelnöke vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Emanuel Nahson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a látogatásokat pozitív lépésként értékelik, és világos jelzésnek tartják arra nézve, hogy országának párbeszédet kell folytatnia a térségbeli államokkal, elsősorban Irakkal. Az izraeli Hadasot televízió hírműsora szerint a küldöttségek, amelyek közül a legutóbbi a múlt hónapban járt az országban, titokban érkeztek.

Összesen tizenöt magas rangú irakiról van szó, köztük helyi vallási vezetőkről, síitákról és szunnitákról egyaránt. A küldöttség találkozott magas rangú izraeliekkel, tudósokkal és iraki zsidó szakértőkkel, továbbá meglátogatták a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpontot is.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szintén említést tett olyan arab országokkal zajló színfalak mögötti megbeszélésekről, amelyek közül sok nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot a zsidó állammal. Tavaly októberben Netanjahu ellátogatott Ománba, ahol találkozott Kábúsz bin Szaíd szultánnal is. 1996 óta ez volt az első alkalom, hogy izraeli vezető a szultanátusba látogatott.

Eközben az iraki parlament alelnöke, Szejid Hasszán Karím al-Kabi felszólította az iraki külügyminisztériumot, vizsgálja ki az izraeli látogatásokat. Al-Kabi a közleményében azt is hozzátette, a parlament külügyi bizottságát felszólították, fedje fel azoknak a hivatalos személyeknek a nevét, akik felkeresték „a megszállt területet”, különös tekintettel az iraki parlament tagjaira.

Irak egyike volt azoknak az arab országoknak, amelyek Izrael 1948-as megalakulásakor hadat üzentek a zsidó államnak. Mára azonban sok iraki kimondottan keresi a kapcsolatot az izraeliekkel.

Mint arról korábban beszámoltunk az izraeli külügyminisztérium által működtetett arab nyelvű weboldal nagyjából félmilliós látogatójának egyharmada Irakból érkezett. A zömében 18 és 35 év közötti irakiak a közösségi médiában is nagyon is barátságosnak mutatkoznak Izraellel. És ma már több izraeli is napi kapcsolatot tart fenn iraki barátokkal.

(Izraelinfo)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp