Titokban jártak iraki delegációk Izraelben

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Három iraki delegáció járt Izraelben az elmúlt hónapokban, a látogatások során pedig a síita-szunnita vegyes küldöttség több magas rangú izraeli tisztségviselővel is találkozott. Az iraki parlament alelnöke vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Emanuel Nahson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a látogatásokat pozitív lépésként értékelik, és világos jelzésnek tartják arra nézve, hogy országának párbeszédet kell folytatnia a térségbeli államokkal, elsősorban Irakkal. Az izraeli Hadasot televízió hírműsora szerint a küldöttségek, amelyek közül a legutóbbi a múlt hónapban járt az országban, titokban érkeztek.

Összesen tizenöt magas rangú irakiról van szó, köztük helyi vallási vezetőkről, síitákról és szunnitákról egyaránt. A küldöttség találkozott magas rangú izraeliekkel, tudósokkal és iraki zsidó szakértőkkel, továbbá meglátogatták a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpontot is.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szintén említést tett olyan arab országokkal zajló színfalak mögötti megbeszélésekről, amelyek közül sok nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot a zsidó állammal. Tavaly októberben Netanjahu ellátogatott Ománba, ahol találkozott Kábúsz bin Szaíd szultánnal is. 1996 óta ez volt az első alkalom, hogy izraeli vezető a szultanátusba látogatott.

Eközben az iraki parlament alelnöke, Szejid Hasszán Karím al-Kabi felszólította az iraki külügyminisztériumot, vizsgálja ki az izraeli látogatásokat. Al-Kabi a közleményében azt is hozzátette, a parlament külügyi bizottságát felszólították, fedje fel azoknak a hivatalos személyeknek a nevét, akik felkeresték „a megszállt területet”, különös tekintettel az iraki parlament tagjaira.

Irak egyike volt azoknak az arab országoknak, amelyek Izrael 1948-as megalakulásakor hadat üzentek a zsidó államnak. Mára azonban sok iraki kimondottan keresi a kapcsolatot az izraeliekkel.

Mint arról korábban beszámoltunk az izraeli külügyminisztérium által működtetett arab nyelvű weboldal nagyjából félmilliós látogatójának egyharmada Irakból érkezett. A zömében 18 és 35 év közötti irakiak a közösségi médiában is nagyon is barátságosnak mutatkoznak Izraellel. És ma már több izraeli is napi kapcsolatot tart fenn iraki barátokkal.

(Izraelinfo)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp