Nem perelhető Magyarország a holokauszt során ellopott műkincsekért

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság hétfőn jelentette be, hogy nem tárgyalja az ügyet, vagyis helyt adott annak az érvelésnek, hogy a törvények szerint Magyarországot nem lehet emiatt perbe fogni.

Nem perelheti a magyar kormányt a Herzog-család a második világháborúban elkobzott, milliókat érő vagyontárgyaikért, derül ki az AP közleményéből.

Herzog Lipót 1934-ben hunyt el. Kollekcióját, amely a fénypontján összesen mintegy 2500 darabból állt, felesége 1940-ben bekövetkezett halála után három gyermeke örökölte. A második világháború és a zsidóüldözések következtében a gyűjtemény szétforgácsolódott, a náci megszállást követően számos darabja magyar múzeumokba került, az örökösök szerint azonban csak letétbe.

Herzog Lipót báró és családja

A család szerint több millió dollárt érő festmény van magyar állami tulajdonban, és bár 1997-ben a család megállapodott a magyar kormánnyal abban, hogy az visszaszolgáltat a báró volt festménygyűjteményéből egytucatnyit az Amerikában élő leszármazottaknak, cserébe a leszármazottak pedig néhányat felajánlanak Magyarországnak, ez azóta sem történt meg, írja a hvg.hu.

 

A család jelenleg is perel 3 múzeumot és egy egyetemet, amelyek szintén a magyar állam tulajdonában vannak. Érvelésük szerint ezek az intézményeknek körülbelül 40 műtárgy van a birtokában, amelyeket a Herzog-családtól koboztak el a náci uralom idején.

A Herzog-család először Magyarországon próbálkozott a perrel, de itt sem járt sikerrel, ezután fordult 2010-ben az amerikai bírósághoz.

https://akibic.hu/2018/12/11/magyarorszag-nem-adja-vissza-a-zsido-mukincseket/

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp