A Latin-Amerikában élők akár negyede is szefárd zsidók leszármazottja lehet

Egy új genetikai kutatás jutott arra az eredményre, hogy Latin-Amerika lakosságának a negyede származhat az inkvizíció kényszere folytán kikeresztelkedett spanyol és portugál zsidóktól.

A Nature Communications folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy Latin-Amerika lakosságának egy jó része kikeresztelkedésre kényszerített szefárd zsidók leszármazottja lehet. A Juan-Camilo Chacón-Duque, a Londoni Természettudományi Múzeum genetikusa által vezetett kutatócsoport 6589 Brazíliában, Kolumbiában, Chilében, Mexikóban és Peruban élő személy genetikai vizsgálatát végezte el. Majd az így kapott eredményeket összevetették 2300 a világ különböző pontjairól származó ember génjeivel.

Egy ortodox zsidó család Kolumbiában

Az eredmény pedig azt mutatta meg, hogy a Latin-Amerikában élők negyede legalább öt százalékban Észak-Afrikában, illetve a Földközi-tenger keleti régióiban élőkkel állnak rokonságban. Vagyis azokon a területeken, ahol a szefárd zsidók is nagy számban élnek. Ez persze önmagában még nem jelent semmit, de a több száz évvel ezelőtt lezajlott történelmi folyamatokkal, illetve a gének elterjedésének mértékével összevetve a kutatók már pontosabban meg tudták határozni a rokonság eredetét.

A 15. század végén a spanyol inkvizíció rengeteg szefárd zsidót kényszerített arra, hogy áttérjenek a keresztény vallásra. A conversóknak nevezett áttért zsidók pedig Amerika felfedezését követően tömegesen vándoroltak ki az üldöztetések elől az Újvilágba, ahol aztán nagyrészt asszimilálódtak, leszármazottaiknak pedig nem volt már tudomásuk zsidó gyökereikről.

Feltérképezték, hol élnek az elüldözött szefárd zsidók leszármazottai – Kibic Magazin

Spanyolország idén nyártól állampolgárságot ad a több mint 500 évvel ezelőtt elűzött zsidók leszármazottainak. Azt persze lehetetlen megmondani, hogy pontosan hányan lehetnek jogosultak a spanyol állampolgárságra, de a becslések szerint nagyjából 3,5 millió szefárd zsidó él a világon. A legtöbbjük Izraelben. A spanyol állampolgárságra pályázóknak valahogyan bizonyítaniuk kell, hogy ők annak a zsidó közösségnek a leszármazottai, amelyet még II.

A kutatók a történelmi eseményeken túl a „converso gének” elterjedésének arányával magyarázzák a latin-amerikaiak negyedének lehetséges zsidó származását. Ezek a gének ugyanis széles körben és viszonylag alacsony számban terjedtek el Latin-Amerikában, ami több száz éves rokonságra utal. A 20. század első felében érkezett nagy számú olasz és német bevándorlók genetikai variánsai ezzel szemben jóval koncentráltabban vannak jelen a térségben.

Az utóbbi időben a genetikai tesztek egyre többek számára váltak elérhetővé, és Latin-Amerikában is sokan kezdtek el kutatni származásuk után. Így a conversók leszármazottai közül is egyre többen ismerhetik meg zsidó gyökereiket, sőt néhányuk úgy döntött, hogy áttérnek a zsidó vallásra. Nemrég például a Demokrata párt újonnan megválasztott képviselője, a Puerto Rico-i származású Alexandria Ocasio-Cortez jelentette be egy hanukai ünnepségen, hogy szefárd zsidó gyökerekkel is rendelkezik.

(JTA, Index, The Atlantic)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp