Nincs menetrend és nincs határidő az amerikai katonák Szíriából történő kivonására

Donald Trump amerikai elnök a kongresszus demokrata párti és republikánus vezetőivel folytatott megbeszélés után nyilatkozott a sajtónak. Hangsúlyozta, hogy az amerikai katonák Szíriából történő kivonásának sem menetrendje, sem határideje nincs.

Trump elmondta, a visszavonulás közben ügyelnek majd arra, hogy megvédjék az Egyesült Államok szövetségeseként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló szíriai kurdokat is. A Haaretz szerint Trump azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak semmi keresnivalója nincs Szíriában, ott ugyanis csak „halál van és sivatag, öröm pedig nem sok”. Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy az irániak ugyan csapatokat vonnak ki a térségből, de amúgy azt csinálnak ott, amit akarnak.

Izrael és a kurdok lehetnek a nagy vesztesei az amerikaiak kivonulásának Szíriából – Kibic Magazin

Donald Trump váratlanul bejelentette, hogy kivonja az amerikai csapatokat Szíriából. Az Egyesült Államok elnöke döntésével azonban pont a térségbeli szövetségeseit, a kurdokat és Izraelt gyengítheti meg. Sokak megdöbbenésére Donald Trump amerikai elnök a napokban bejelentette, hogy megkezdik a Szíriában állomásozó mintegy 2000 amerikai katona kivonását az országból.

„Nem akarok örökké Szíriában maradni” – fogalmazott. Korábban, a kormányülésen – amelyen egy ideig szintén jelen lehetett a sajtó – lekicsinylően beszélt James Mattis lemondott védelmi miniszterről, aki a többi között éppen azért nyújtotta be váratlanul a lemondását, mert nem értett egyet sem a szíriai csapatkivonással, sem az elnök afganisztáni politikájával, az Afganisztánból történő fokozatos kivonulással.

James Mattis október 19-én jelentette be, hogy lemond, miután Donald Trump a tanácsai ellenére is közölte: kivonja a mintegy kétezer fős amerikai csapatkontingenst Szíriából. „Hazajönnek. És most jönnek haza” – fogalmazott akkor az elnök, azt sejtetve, hogy a csapatkivonás azonnal megkezdődik. Bejelentését bel-és külföldön egyaránt értetlenség fogadta, befolyásos republikánus politikusok is élesen bírálták őt.

December 30-án, vasárnap, Trumpa Fehér Házban ebéden látta vendégül Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátort, aki ezt követően a sajtónak arról számolt be, hogy az elnök lassítani fog a szíriai csapatkivonáson.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp