Tőlük búcsúztunk el 2018-ban

2018-ban is sok ismert és inspiráló személyiséggel lett szegényebb a zsidó közösség. Összegyűjtöttük azok nevét, akik halálhíréről itt a Kibicen is beszámoltunk.

Brandeisz Elza (1907-2018)

A Világ Igaza címmel kitüntetett egykori mozgásművész, többek között Soros György édesanyjának megmentője volt.

111 évesen elhunyt Soros György magyar megmentője – Kibic Magazin

letének 111. évében szombaton reggel elhunyt Brandeisz Elza, a Világ Igaza címmel kitüntetett egykori mozgásművész, Sorosék megmentője, Sopron legidősebb, köztiszteletben álló polgára. “Brandeisz Elza 1907. szeptember 18-án született Budapesten. A híres Kállay Lilinél tanult, mozgásművész volt. Neve fennmarad a művészi tornában is; ma is tanítják egyedülálló, nehéz, speciális fordulatát, a Brandeisz-ugrást.

Connie Sawyer (1912-2018)

Hollywood legidősebb aktív színésznője 105 évesen, kaliforniai otthonában halt meg.

Meghalt Hollywood legidősebb színésznője – Kibic Magazin

Connie Sawyer volt a legidősebb aktív színésznő Hollywoodban. 105 évesen kaliforniai otthonában halt meg. A zsidó származású Sawyer 18 évesen érkezett ide, és először egy vaudeville show-ban szerepelt. A szórakoztatóiparba 8 évesen került, miután szülővárosába Oaklandben megnyert egy tehetségkutató versenyt. 2017-ig folyamatosan dolgozott.

Arkagyij Vajszpapir (1921-2018)

A sobibóri haláltábor utolsó ismert túlélője, aki egy felkelés során szökött meg.

Meghalt a sobibóri haláltábor utolsó ismert túlélője – Kibic Magazin

Kilencvenhat évesen meghalt Arkagyij Vajszpapir, aki a lengyelországi sobibóri haláltáborból egy lázadás során menekült meg. Arkagyij Vajszpapir 1921-ben született a dél-ukrajnai Herszon megye egyik falujában. 1941-ben hívták be a szovjet hadseregbe, és részt vett Kijev védelmében. 1943-ban súlyosan megsebesült, fogságba esett, és zsidó származása miatt a sobibóri koncentrációs táborba szállították.

Philip Roth (1933-2018)

A legünnepeltebb amerikai-zsidó író 85 éves korában hunyt el.

Meghalt Philip Roth, korunk egyik legünnepeltebb amerikai-zsidó írója – Kibic Magazin

Roth két műve is elnyerte a Nemzeti Könyvdíjat és további kettő bekerült a díj döntőjébe. Ezen kívül – az amerikai irodalomban egyedüliként – háromszor részesült a PEN Club Faulkner-díjában, az Amerikai pasztorál című regénye pedig megkapta a Pulitzer-díjat. Roth 85 éves volt. Roth Weequahicben, Newark egyik kerületében nőtt föl.

Stern Péter (1970-2018)

Stern Péter az MTK Baráti Kör elnöke, az MTK Budapest alelnöke, a 2019-es Európai Maccabi Játékokat előkészítő EMG 2019 Sport Szervező Kft. cégvezetője is volt egyben.

Elhunyt a jövő évi zsidó olimpiát szervező cég egyik vezetője – Kibic Magazin

Hosszan tartó, súlyos betegség után, szerda délután 48 éves korában elhunyt Stern Péter, az MTK Baráti kör elnöke. Stern Péter egyben a jövő évi Maccabi Európa Játékokat előkészítő EMG2019 Sport Szervezői Kft. cégvezetője volt, és szorosan együtt dolgozott Jusztin Ádámmal, a Maccabi VAC elnökével.

Friedmann Endre (1934-2018)

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában a halál.

Gyász: Elhunyt Friedmann Endre fotóriporter – Kibic Magazin

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter. A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál. Friedmann Endre 1934. július 4-én született Újpesten. 1951-ben félbehagyta a közgazdasági szakközépiskolát és segédmunkásnak jelentkezett a Magyar Fotó Állami Vállalathoz, a Magyar Távirati Iroda (MTI) egyik jogelődjéhez (később a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában végzett), nemsokára fotóriporterként dolgozhatott.

Szepesi György (1922-2018)

A magyar rádiózás legendája riporterként, tudósítóként, MLSZ-elnökként, valamint sportdiplomataként is fontos szereplője volt a magyar sportéletnek.

Meghalt Szepesi György – Kibic Magazin

Szerdára virradóra 96 évesen elhunyt Szepesi György. A magyar rádiózás legendája riporterként, tudósítóként, MLSZ-elnökként, valamint sportdiplomataként is fontos szereplője volt a magyar sportéletnek. Szepesi György 1922. február 5-én született Budapesten, Friedländer György néven, édesapja a buchenwaldi koncentrációs táborban halt meg. Nem sokkal később, 1945-ben került a Magyar Rádióhoz, ahol riporterként, osztályvezetőként, bonni tudósítóként dolgozott.

Simon Segali (1933-2018)

Segali neve idegenvezetőként fogalommá vált Izraelben azok számára, akik vele járták végig a Szentföldet.

Meghalt Simon Segali, a legendás izraeli magyar idegenvezető – Kibic Magazin

Életének 86-dik évében elhunyt Simon Segali, akinek a neve idegenvezetőként fogalommá vált Izraelben azok számára, akik vele járták végig a Szentföldet. Simon esete bizonyítja, hogy az idegenvezetést is, mint minden más munkát, lehet – mondhatni – művészként is művelni, mondta róla Jungbert Béla nyugalmazott nagykövet.

Surányi Vera (1946-2018)

A filmesztéta, feminista közösségszervező az 1990-es Első Budapesti Zsidó Filmfesztivál egyik főszervezője volt, és a 2011-es Zsidó Filmfesztivál (ZSiFi) újraindulásában is fontos szerepet játszott.

Gyász: Elhunyt Surányi Vera, a zsidó filmfesztiválok egyik főszervezője – Kibic Magazin

Hosszan tartó, súlyos betegség után kedden meghalt Surányi Vera filmesztéta, feminista közösségszervező, aki az 1990-es Első Budapesti Zsidó Filmfesztivál egyik főszervezője volt, és aki a 2011-es Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) újraindulásában is fontos szerepet játszott. Surányi Vera Sopronban született. Érettségi után az Egyetemi Nyomdában retusőr majd a Térképészeti Intézetben térképrajzoló lett.

Székhelyi József (1946-2018)

A Jászai Mari-díjas színész hosszan tartó betegség után hunyt el.

Gyász: Meghalt Székhelyi József színművész – Kibic Magazin

71 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Székhelyi József Jászai Mari-díjas színész, akiről barátai és kollégái is megemlékeztek. Nyáry Krisztián: “Tavaly a Madách Színházban közreműködőként vettem részt egy előadásban, és a szervezők közös öltözőbe osztottak Székhelyi Józseffel. Ismertük egymást, de jó régen nem beszéltünk.

Neil Simon (1927-2018)

A világhírű drámaíró leghíresebb művei a Mezítláb a parkban és a Furcsa pár, amelyeket gyakran játszanak a magyar színpadokon is.

Meghalt Neil Simon, korunk egyik legnépszerűbb drámaírója – Kibic Magazin

A világhírű írót vasárnap, 91 éves korában, tüdőgyulladás miatt kialakult szövődményekben érte a halál egy New York-i kórházban, családja körében. Főként a hozzá hasonló fehér, középosztálybeli amerikaiak, többségükben New York-iak és gyakran zsidók problémáit mutatják be a többszörös Tony-díjas és Pulitzer-díjas drámaíró darabjai.

Stan Lee (1922-2018)

A Pókember, az X-Men és még sok más ismert képregényfigura megalkotója 95 éves volt.

Elhunyt Stan Lee, az emberi szuperhősök atyja – Kibic Magazin

95 éves korában elhunyt Stan Lee, a Pókember, az X-Men és még sok más ismert képregényfigura megalkotója. Lee az által megálmodott szuperhősökről készült filmekben is rendszeresen felbukkant. Stan Lee 1922. december 28-án, Stanley Martin Lieber néven született New Yorkban Romániából bevándorolt zsidó szülők gyermekeként.

Randolph L. Braham (1922-2018)

A 96 éves korában elhunyt történész a magyar holokauszt leghíresebb kutatója volt.

Meghalt a magyar holokauszt leghíresebb kutatója – Kibic Magazin

Tegnap este, 96 éves korában elhunyt Randolph L. Braham, magyar származású holokauszt kutató, a New York City University professzor emeritusa. Két hónapja a Mazsihisz elnökének küldött nyílt levélben tiltakozott a szerinte történelemhamisító Sorsok Háza megnyitása ellen. Randolph Louis Braham, eredetileg Ábrahám Adolf 1922-ben született Bukarestben, és egy észak-erdélyi szegény zsidó családban nőtt fel.

Simcha Rotem (1924-2018)

A varsói gettólázadás utolsó túlélője az ellenállási mozgalom tagja volt, segítette a lengyel fővárosban bujkáló zsidókat, és részt vett az 1944-es varsói felkelésben is.

Meghalt a varsói gettólázadás utolsó túlélője – Kibic Magazin

Kilencvennégy éves korában meghalt Jeruzsálemben Simcha Rotem, a varsói gettólázadás utolsó túlélője. Rotem a ellenállási mozgalom tagja volt, segítette a lengyel fővárosban bujkáló zsidókat, és részt vett az 1944-es varsói felkelésben is. A gettólázadás 1943. április 19-én tört ki, amiért a nácik megindították a gettó felszámolását, hogy annak teljes lakosságát koncentrációs táborokba szállítsák.

Ámosz Oz (1939-2018)

Oz a legismertebb kortárs izraeli író volt, akinek műveit több mint negyven nyelvre fordították le.

Meghalt Ámosz Oz világhírű izraeli író – Kibic Magazin

Ámosz Oz, a legismertebb kortárs izraeli író, akinek műveit több mint negyven nyelvre fordították le, pénteken hunyt el. Lánya tájékoztatása szerint rákbetegségben halt meg. Az Izraelben a nemzet lelkiismeretének tartott író mind szépirodalmi műveiben, mind esszéiben kitűnt tematikai sokszínűségével és nyelvi virtuozitásával. Ámosz Ozt rendre az irodalmi Nobel-díj várományosai között emlegették, 2007-ben megkapta az Asztúria Hercege díjat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp