Ezek voltak a legolvasottabb cikkeink 2018-ban

2018-ban is igen sok érdekes cikk jelent meg a Kibic Magazinban, amelyek közül ezeket olvastátok el a legtöbben.

Az ortodoxok kiléptek a Mazsihiszből

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) kilépett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéből (Mazsihisz).

Az ortodoxok kiléptek a MAZSIHISZBŐL – Kibic Magazin

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) kilépett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéből (MAZSIHISZ). A szervezet közleménye szerint a MAOIH még februárban döntött erről, mivel “az elmúlt évek során” a hitközség több kérését és javaslatát visszautasította a Mazsihisz. Hozzátették: a MAOIH “továbbra is nyitott az együttműködésre bármely zsidó szervezettel a zsidó vallás és a zsidó hagyományok megőrzése érdekében”.

A rendőrség szerint a fordítva rajzolt horogkereszt nem önkényuralmi jelkép

Még akkor sem, ha éppen egy zsidó temető táblájába karcolják bele, mint ahogy az Szedres községben történt.

A rendőrség szerint a fordítva rajzolt horogkereszt nem önkényuralmi jelkép – Kibic Magazin

Még akkor sem, ha éppen egy zsidó temető táblájába karcolják bele, mint ahogy az Szedres községben történt. Az ügyben a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) tett feljelentést, de érdekes választ kapott a szekszárdi rendőrségtől. Még idén májusba érkezett bejelentés a TEV-hez, hogy a Szedres községben található zsidó temető angol nyelvű értesítő táblájára ismeretlen személy horogkeresztet karcolt – olvasható az alapítvány honlapján.

M. Kende Péter: A történész és a ruhaárus – hászid történet Köves Slomóról

Köves rabbi mindenhez ért, csak visszafogja magát, hogy a nemzetközi történész-stáboknak is jusson némi munka. Mi pedig a ruhaárusokkal vagyunk.

M. Kende Péter: A történész és a ruhaárus – hászid történet Köves Slomóról – Kibic Magazin

Köves rabbi mindenhez ért, csak visszafogja magát, hogy a nemzetközi történész-stáboknak is jusson némi munka. Mi pedig a ruhaárusokkal vagyunk. Köves Slomó vidám interjút adott az egyik izraeli lapnak, amelyben tudatja, hogy idegen tőle a személyeskedés. Amikor azonban arra a kérdésre kellett volna válaszolnia, honnan lesz az EMIH-nek elég tudástőkéje a Sorsok Háza létrehozásához, azzal vágta ki magát, hogy ő történész, Heisler pedig „ruhaárus”.

Jelentősen emelkedik a jövő évtől a holokauszt-túlélők járadéka

A Claims Conference és a német kormány új megállapodása szerint több mint ötven százalékkal kapnak majd több járadékot a holokauszt túlélői az elkövetkezendő három évben.

Jelentősen emelkedik jövő évtől a holokauszt-túlélők járadéka – Kibic Magazin

A Claims Conference és a német kormány új megállapodása szerint több mint ötven százalékkal kapnak majd több járadékot a holokauszt túlélői az elkövetkezendő három évben. A rejtőzködni kényszerült gyerektúlélők támogatása is megváltozik. A német kormány úgy döntött, hogy 75 millió euróval (24,4 milliárd forinttal) megemeli a holokauszt-túlélők szociális juttatásainak támogatását.

Izraeli gyógyszer segíthet a gyógyíthatatlannak hitt Crohn betegségen

A kutatások szerint az RHB-104 nevű készítmény, amelyet egy izraeli gyógyszeripari gyárban fejlesztettek ki, paradigmaváltást hozhat ennek az emésztőrendszeri betegség kezelésében.

Izraeli gyógyszer segíthet a gyógyíthatatlannak hitt Crohn betegségen – Kibic Magazin

A kutatások szerint az RHB-104 nevű készítmény, amelyet egy izraeli gyógyszeripari gyárban fejlesztettek ki, paradigmaváltást hozhat ennek az emésztőrendszeri betegség kezelésében. A RedHill Biopharma nevű cég bejelentette, hogy a gyógyszer utolsó fázisú tesztelése pozitívan zárult. A gyógyszeripari vállalat a súlyos gyulladásos tünetekkel járó Crohn-betegség kezelésére fejlesztette ki az RHB-104 nevű készítményt.

Haavara: Alku az életért, élet az alkuért

1933 augusztus 25-én alku köttetett a náci német Birodalmi Bank és a palesztinai cionista Anglo-Palestine Bank között, melynek célja német zsidók életének megmentése volt.

Haavara: Alku az életért, élet az alkuért – Kibic Magazin

1933 augusztus 25-én alku köttetett a náci német Birodalmi Bank és a palesztinai cionista Anglo-Palestine Bank között, melynek célja német zsidók életének megmentése volt. 50 000 német zsidó valóban megmenekült, ám a terv atyja, Chajim Arlozorov cionista politikus ezért az életét adta cserébe. Cikkünk Arlozorov meggyilkolásának 85.

Röhrig Géza: „Mindannyian hajléktalanok vagyunk”

Az angyalvakondRöhrig legújabb verseskötete rendhagyó utat jár be: december közepéig kizárólag a Fedél Nélkül című utcalapot árusító hajléktalanoktól lehet megvásárolni, kedvezményes áron, 1990 forintért. A bevétel teljes összege a terjesztőknél, illetve a Fedél Nélkül szerkesztőségénél marad. Eddig több mint négymillió forint folyt be a kasszájukba.

Röhrig Géza: „Mindannyian hajléktalanok vagyunk” – Kibic Magazin

Az angyalvakond, Röhrig legújabb verseskötete rendhagyó utat jár be: december közepéig kizárólag a Fedél Nélkül című utcalapot árusító hajléktalanoktól lehet megvásárolni, kedvezményes áron, 1990 forintért. A bevétel teljes összege a terjesztőknél, illetve a Fedél Nélkül szerkesztőségénél marad. Eddig több mint négymillió forint folyt be a kasszájukba.

Ilyen az, amikor 800 zsidó, muszlim és keresztény énekli együtt a szeretet dalát

Idén júniusban nagyjából 800 zsidó, keresztény és muszlim gyűlt össze Jeruzsálemben a Dávid-torony mellett, hogy elénekelje Bob Marley One Love című dalát.

Ilyen az, amikor 800 zsidó, muszlim és keresztény együtt énekli a szeretet dalát – Kibic Magazin

Idén júniusban nagyjából 800 zsidó, keresztény és muszlim gyűlt össze Jeruzsálemben a Dávid-torony mellett, hogy elénekelje Bob Marley One Love című dalát. Egy nyári éjszakán zsidók, muszlimom, keresztények, öregek és fiatalok gyűltek össze Jeruzsálem óvárosában a Dávid-torony mellett. A nagyjából 800 résztvevő azért érkezett ide, hogy közösen énekeljék el Bob Marley híres One Love című dalát.

Családtervezés zsidó módra

Dávid Gaucher-kórban szenved, amely leggyakrabban az askenázi zsidók között fordul elő. A betegség vércseppteszttel már Budapesten is szűrhető.

Családtervezés zsidó módra – Kibic Magazin

Dávid kisgyerekként is sokat betegeskedett, kortársaihoz képest rengeteg időt töltött orvosi várókban és kórtermekben, majd fiatal felnőttként a megnagyobbodott lépe miatt kezdték kezelni. Két éve a Fővárosi Szent László Kórház orvosai egy ritka, elsősorban az askenázi zsidókat érintő genetikai betegséget diagnosztizáltak nála.

Elfelejtett beszámolni az állami média Heller Ágnes rangos osztrák díjáról!

A díjátadón Ausztria kancelláriaminisztere és a német nagykövet is jelen volt, ám a magyar állam részéről senki nem jött el, az MTI sem adott hírt a rendkívüli eseményről.

Elfelejtett beszámolni az állami média Heller Ágnes rangos osztrák díjáról! – Kibic Magazin

A díjátadón Ausztria kancelláriaminisztere és a német nagykövet is jelen volt, ám a magyar állam részéről senki nem jött el, az MTI sem adott hírt a rendkívüli eseményről. A filozófus a Manès Sperber-díjat vehette át Bécsben, amelyet korábban két magyar szerző, Konrád György (1990-ben) és Esterházy Péter (2009-ben) kapott meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp