Közterületet neveztek el Szenes Hannáról és szerelméről Dombóváron

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Életükben csak rövid ideig lehettek együtt, de a dombóvári képviselőtestület döntésének köszönhetően halálukban találkozhattak: Szenes Hannáról egy teret és szerelméről, Pataki Ferenc fejszámolóművészről a mellette lévő utcát nevezték el.

A 23 évesen mártírhalált halt Szenes Hanna szinte minden nyarát Dombóváron töltötte a 2-dik világháború előtt. Itt ismerkedett meg a vele egykorú Pataki Ferenccel, a dombóvári gimnázium tanulójával, a későbbi híres fejszámolóművésszel. Hannát gyengéd szálak fűzték fiatal korában Pataki Ferenchez, erről maga a fejszámolóművész mesélt idős korában. A szerelmesek azonban 1939 után nem találkoztak többet.

Hanna 1939-ben Palesztinába költözött. 1943-ban elhatározta, hogy Magyarországra utazik és segít a zsidóság kimenekítésében. 1944 januárjában angol katonaként ejtőernyős kiképzésben vett részt Egyiptomban, márciusban a jugoszláv partizánok által ellenőrzött területre dobták le két ejtőernyőstársával. A magyar határt júniusban, Magyarország német megszállása után sikerült átlépniük. Amikor átjutottak a Dráván, Szenes Hannát és társait egy csendőrjárőr elfogta, így a Gestapo fogságába kerültek. A fiatal nőt kegyetlenül megkínozták, majd a nyilas hatalomátvételt követően 1944. november 7-én, Budapesten a Margit körúti fogházban ítélethirdetés nélkül kivégezték.

Szenes Hannának ma nagy kultusza van Izraelben, naplóját és írásait több nyelven, köztük magyarul is kiadták, versei közül néhányat meg is zenésítettek. Életéről a világ több országában filmek is készültek, sokan a modern kori zsidó történelem egyik legismertebb hősének és példaképének tartják.

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere elmondta: ebből a kultuszból Magyarországon nem sokat lehet érezni, egyetlen közterületről tud, amelyet a hősről neveztek el. Részben ezért döntöttek úgy, hogy a teret Szenes Hannáról nevezik el. A mellette lévő újonnan kialakított utca pedig Pataki Ferencről kapta a nevét 2018 elején.

Pataki Ferenc

A híres fejszámolóművész Dombóvárról indult világhódító útjára. Különleges képessége már 3-4 éves korában megmutatkozott. Ötéves korától mint csodagyerek Budapesten a Lakner Gyermekszínházban szerepelt, ám hogy hivatásos fejszámoló lett, az a numerus clausus bevezetésének következménye. Volt hadifogoly, majd a kommunista éra kirakatembere, aki számos nyugati országban mutatta be tudását – igaz, fellépti díjának jelentős százalékát le kellett adnia. Még így is Mercedesszel járt. Pataki Ferenc fejben többjegyű számok összeszorzását végezte közönség előtt, olyan előadóművészként volt közismert, aki a tudást humorral ötvözve adta elő.

Pataki tavaly nyáron 97 éves korában hunyt el, a városvezetés a közterület elnevezésével tisztelgett előtte.

Az önkormányzat tervei között szerepel egy installáció is az új, kialakításra váró terecskén, amely Szenes Hannára és Pataki Ferencre emlékeztet.

Forrás: pecsistop.hu

Halálukban találkoznak a szerelmesek

Az élet szétszakította őket: egyikükből második világháborús mártír lett, a másikból híres fejszámolóművész. Szerelmük soha nem teljesedett be, most Dombóváron, ahol nyolcvan éve nyaranta találkoztak, újra együtt lehetnek. Dombóvár képviselő-testülete bő egy éve döntött úgy, hogy egy újonnan kialakított utcát Pataki Ferencről neveznek el.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp