Közterületet neveztek el Szenes Hannáról és szerelméről Dombóváron

Életükben csak rövid ideig lehettek együtt, de a dombóvári képviselőtestület döntésének köszönhetően halálukban találkozhattak: Szenes Hannáról egy teret és szerelméről, Pataki Ferenc fejszámolóművészről a mellette lévő utcát nevezték el.

A 23 évesen mártírhalált halt Szenes Hanna szinte minden nyarát Dombóváron töltötte a 2-dik világháború előtt. Itt ismerkedett meg a vele egykorú Pataki Ferenccel, a dombóvári gimnázium tanulójával, a későbbi híres fejszámolóművésszel. Hannát gyengéd szálak fűzték fiatal korában Pataki Ferenchez, erről maga a fejszámolóművész mesélt idős korában. A szerelmesek azonban 1939 után nem találkoztak többet.

Hanna 1939-ben Palesztinába költözött. 1943-ban elhatározta, hogy Magyarországra utazik és segít a zsidóság kimenekítésében. 1944 januárjában angol katonaként ejtőernyős kiképzésben vett részt Egyiptomban, márciusban a jugoszláv partizánok által ellenőrzött területre dobták le két ejtőernyőstársával. A magyar határt júniusban, Magyarország német megszállása után sikerült átlépniük. Amikor átjutottak a Dráván, Szenes Hannát és társait egy csendőrjárőr elfogta, így a Gestapo fogságába kerültek. A fiatal nőt kegyetlenül megkínozták, majd a nyilas hatalomátvételt követően 1944. november 7-én, Budapesten a Margit körúti fogházban ítélethirdetés nélkül kivégezték.

Szenes Hannának ma nagy kultusza van Izraelben, naplóját és írásait több nyelven, köztük magyarul is kiadták, versei közül néhányat meg is zenésítettek. Életéről a világ több országában filmek is készültek, sokan a modern kori zsidó történelem egyik legismertebb hősének és példaképének tartják.

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere elmondta: ebből a kultuszból Magyarországon nem sokat lehet érezni, egyetlen közterületről tud, amelyet a hősről neveztek el. Részben ezért döntöttek úgy, hogy a teret Szenes Hannáról nevezik el. A mellette lévő újonnan kialakított utca pedig Pataki Ferencről kapta a nevét 2018 elején.

Pataki Ferenc

A híres fejszámolóművész Dombóvárról indult világhódító útjára. Különleges képessége már 3-4 éves korában megmutatkozott. Ötéves korától mint csodagyerek Budapesten a Lakner Gyermekszínházban szerepelt, ám hogy hivatásos fejszámoló lett, az a numerus clausus bevezetésének következménye. Volt hadifogoly, majd a kommunista éra kirakatembere, aki számos nyugati országban mutatta be tudását – igaz, fellépti díjának jelentős százalékát le kellett adnia. Még így is Mercedesszel járt. Pataki Ferenc fejben többjegyű számok összeszorzását végezte közönség előtt, olyan előadóművészként volt közismert, aki a tudást humorral ötvözve adta elő.

Pataki tavaly nyáron 97 éves korában hunyt el, a városvezetés a közterület elnevezésével tisztelgett előtte.

Az önkormányzat tervei között szerepel egy installáció is az új, kialakításra váró terecskén, amely Szenes Hannára és Pataki Ferencre emlékeztet.

Forrás: pecsistop.hu

Halálukban találkoznak a szerelmesek

Az élet szétszakította őket: egyikükből második világháborús mártír lett, a másikból híres fejszámolóművész. Szerelmük soha nem teljesedett be, most Dombóváron, ahol nyolcvan éve nyaranta találkoztak, újra együtt lehetnek. Dombóvár képviselő-testülete bő egy éve döntött úgy, hogy egy újonnan kialakított utcát Pataki Ferencről neveznek el.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp