Igaz lenne, az ortodox zsidók 4%-a állít karácsonyfát?

Szavazz, te szoktál-e karácsonyozni, és ha igen, mondd el, miért tartod ezt szükségesnek!

Kérdés, egyáltalán a zsidók szoktak-e karácsonyozni. Itthon mindenképp, de a Forward.com kutatása szerint nincs ez másképp Amerikában sem, ahol sokkal masszívabb zsidó közösség él, mint Magyarországon.

A Forward.com amerikai zsidó internetes portál kutatást végzett az olvasói körében. A válaszadók 20%-a mondta azt, hogy megünneplik a karácsonyt.

Talán nincs is ezen mit csodálkozni, még a zsidó hagyományokat sokkal intenzívebben ápoló Egyesült Államok zsidó közösségei esetében sem.

Egy 2013-as amerikai felmérés szerint ugyanis a zsidó családok 32%-ánál, azaz 1/3-nál (!) van karácsonyfa a legnagyobb keresztény ünnep során.

Religious Beliefs and Practices of Jewish Americans

On a variety of measures, Jews are less religious than the general public. For example, roughly one-quarter of Jews say religion is very important in their lives, compared with more than half of Americans overall. Similarly, a quarter of Jews say they attend religious services at least once or twice a month, compared with 50% among the general population.

Ezeknek a családoknak 51%-a nem tartozik egyetlen vallásos zsidó felekezethez sem, 30%-uk reform, 18%-uk pedig konzervatív zsidó irányzat tagjai. A kutatás szerint pedig az ortodox zsidók 4%-a is állít karácsonyfát.

A cikk szerzője ugyanakkor megjegyzi, hogy még életében nem találkozott olyan ortodox zsidóval, akinél látott volna karácsonyfát. Ezért azt kéri a rejtőzködő 4%-tól, hogy minél többen jelentkezzenek nála e-mailben, hogy hihessen a kutatási eredményeknek.

Ha ezt nem is, de azt mi is mindenképp kérjük az olvasóktól, hogy írják meg nekünk, szoktak-e karácsonyozni és ha igen, miért tartják ezt szükségesnek!

Szoktál-e karácsonyozni, karácsonyfát állítani?

További szavazások

Betöltés ... Betöltés ...

Az eredeti cikk:

Do 4 Percent Of Orthodox Jews Really Put Up Christmas Trees?

Musings and findings from the editors of Scribe, the Forward’s curated contributor network. The views and opinions expressed in this article are the author’s own and do not necessarily reflect those of the Forward. Do Jews put up Christmas trees? We recently surveyed our readers, and were surprised that a full 20% reported that “hell yes” they do.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp