A holokauszthoz hasonlított a jazidi népirtást a Nobel-díjas túlélő

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Nadia Murad, a jazidi népirtás egyik túlélője most kórházat építene a régióban a Nobel-díjából.

A népirtás következtében 400.000 jazidi maradt alapvető ellátás nélkül, akik a mai napig nem tudnak visszatérni az otthonukba.

Nadia Murad, a jazidi népirtás egyik túlélője 2018 októberében kapott Nobel-díjat. Most az ebből befolyó pénzt arra szeretné fordítani, hogy az Iszlám Állam által súlyosan megrongált iraki területen, Sinjarban kórházat építsen. Murad megesküdött rá, hogy segít Sinjar és a jazidi falvak újjáépítésében, amelyek még mindig romokban hevernek 3 évvel azután, hogy felszabadították őket az ISIS uralom alól. Murad elsősorban a betegek és a megerőszakolt nők ellátására szeretné a kórházat felállítani.

Az Iszlám Állam 2016 augusztusában támadta meg a jazidi kisebbséget Irakban. Szisztematikusan pusztítottak el 3000 férfit és idősebb nőt, a fiatalabbakat és a gyerekeket rabszolgának adták el. 3000 nő holléte a mai napig nem ismert, másoknak, mint Muradnak, sikerült elmenekülni. Bár voltak olyan túlélők, akik segítséget kaptak például Németországban, a legtöbb olyan nő, aki brutális erőszakon esett át vagy rabszolgasorban élt évekig, a mai napig nem kapott rendes orvosi segítséget. Ezen kívül 400.000 jazidi nem tudott visszatérni az otthonába, sokuk még mindig menekülttáborokban él a kurdisztáni régióban.

Nadia Murad Sinjar újjáépítéséért kampányolt, találkozott az iraki elnökkel, Barham Salihhal, és több kurd vezetővel is, akik ígéretet tettek a jazidik megsegítésére, de Murad szerint ennek ellenére nem sokat tesznek.

Murad a jazidiak szenvedését a holokauszthoz hasonlította. Júliusban találkozott egy holokauszt túlélővel és azt mondta neki, hogy az általa átélt események olyan voltak, mint amiket a Washingtoni Holokauszt Múzeum képein látott. 2016 augusztusában azt kérte a világ közvéleményétől, hogy tegyenek többet a modern népirtások áldozataiért. Meglátogatta a Yad Vashem Múzeumot is 2017-ben. Az amerikai kongresszus elfogadott egy határozatot az iraki kisebbségek megsegítésére, melyet Donald Trump elnök is aláírt december 14-én. De a valódi segítség egyelőre még várat magára.

Yazidi genocide survivor will use Nobel Prize money to build hospital

Dear Reader, As you can imagine, more people are reading The Jerusalem Post than ever before. Nevertheless, traditional business models are no longer sustainable and high-quality publications, like ours, are being forced to look for new ways to keep going. Unlike many other news organizations, we have not put up a paywall.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp