Magyar zsidó találta ki a Krav Magát az antiszemita támadások ellen

A Pozsonyban élő, magyar származású Imre Lichtenfeld sikeres ökölvívó és birkózó volt. A Krav Maga nevű önvédelmi módszert az utcai antiszemita támadások ellen fejlesztette ki.

Pozsony gazdag zsidó történelmi múltra tekinthetett vissza egészen 70 évvel ezelőttig. Jeruzsálemben egy jesivát neveztek el pozsonyi elődjéről, és egy-két utca is viseli híres pozsonyi emberek nevét. Ilyen a Chatam Sofer, aki az európai zsidóság vezető rabbija volt a 19-dik század elején és Imre Lichtenfeld, a Krav Maga alapítója.

Lichtenfeld Budapesten született 1910-ben. Apja nyomozó és közelharcoktató volt. Pozsonyban nőtt fel. Sikeres ökölvívó és birkózó volt. A gyerekkorát Pozsonyban töltötte. Az 1930-as években – a pozsonyi antiszemita felkelésekre adott válaszként támadt az ötlete, hogy az utcai verekedések során használt technikákat komplett önvédelmi módszerré kellene fejleszteni.

Miután a németek elfoglalták Csehszlovákiát, 1940-ben sikerült elmenekülnie az országból, és egy Pentcho nevű gőzhajón indult el Izrael felé. Ez egy folyami hajó volt, és nem arra építették, hogy a nyílt tengeren közlekedjenek vele, de a fedélzetén lévőknek nem volt más választása. A Pentcho hajótörést szenvedett a görög szigeteknél, és Imrét a britek mentették meg többé más túlélőtársával együtt, majd Egyiptomba szállították. Egy darabig a Cseh Légióban szolgált, majd szabadon engedték, és végül 1942-ben Izraelbe utazhatott.

Itt zsidó földalatti szervezetek tagjait tanította (Hagana és Palmah).  Később módosította a krav magát a rendőrség és a civilek igényei szerint. Az 1990-es évek elején egy közeli tanítványával és asszisztensével, Eyal Yanilovval életre hívta a Nemzetközi Krav Maga Szövetséget (IKMF), melynek 1996-tól a legmagasabb oktatói fokozattal rendelkező Eyal Yanilov az elnöke.

1998 januárjában hunyt el az izraeli Netánjában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp