Rénszarvasszán helyett teveháton közlekedik Izrael egyetlen hivatásos Mikulása

Izrael egyetlen hivatásos Télapója keresztényeket, zsidókat és muszlimokat is szívesen vendégül lát jeruzsálemi otthonában.

Izrael egyetlen hivatásos Télapója Jeruzsálem óvárosának keresztény negyedében lakik, rénszarvasszán helyett inkább tevén közlekedik, és a régió karácsony szempontjából kedvezőtlen klímáját egy hógép segítségével próbálja hangulatosabbá varázsolni. A most 40 éves Isa Anis Kassissieh korábban kosárlabdázóként kereste a kenyerét, de már tíz éve Santa Isa néven, hivatásos Télapóként tevékenykedik. Két évvel ezelőtt az Egyesült Államokban még egy Télapó-képzőt is elvégzett.

Isa Anis Kassissieh, vagyis Santa Isa, a jeruzsálemi Télapó

Mikulásként természetesen Decemberben a legelfoglaltabb, Kassissieh ebben az időszakban naponta pár órára megnyitja a házát a látogatók előtt, akiket kisebb ajándékokkal és hagyományos karácsonyi édességekkel fogad. De szülők is egyeztethetnek vele, hogy a gyerekek a Télapótól kapják meg karácsonyi ajándékukat. A jeruzsálemi mikulásházban minden dekoráció saját készítésű, és a látogatóknak valódi karácsonyi élményben részesülhetnek. Santa Isa keresztényeket, zsidókat és muszlimokat egyaránt szívesen vendégül lát.

Az egész télapósdi tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor a jeruzsálemi önkormányzat a Jaffa kapu előtt felállított egy karácsonyfát, és Kassissieh-nek az az ötlete támadt, hogy piros ruhába öltözve szórakoztassa az arra járókat. Mivel elég nagy sikere volt, ezért úgy döntött, a következő évben már komolyabban felkészül a karácsonyi időszakra, de igazán nagyon azzal húzott, amikor Télapó-jelmezben teveháton járta körbe Jeruzsálem óvárosának falait.

A keresztény családból származó Kassissieh gyerekkorában mindig arról álmodott, hogy találkozhasson a Mikulással. De korábban nem volt Jeruzsálemben Télapó, így csak a tévében láthatta a fehér szakállas, piros ruhás figurát. Most viszont ő maga teljesíti be saját gyerekkori álmát.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp