Meghalt a varsói gettólázadás utolsó túlélője

Kilencvennégy éves korában meghalt Jeruzsálemben Simcha Rotem, a varsói gettólázadás utolsó túlélője. Rotem a ellenállási mozgalom tagja volt, segítette a lengyel fővárosban bujkáló zsidókat, és részt vett az 1944-es varsói felkelésben is.

A gettólázadás 1943. április 19-én tört ki, amiért a nácik megindították a gettó felszámolását, hogy annak teljes lakosságát koncentrációs táborokba szállítsák. Rotem a Zsidó Harci Szervezet (ZOB) nevű ellenállási mozgalom tagja volt, a lázadás idején a szervezet fő futáraként küzdött a nácik ellen. A dpa német hírügynökség írása szerint egyfajta közvetítői szerepet játszott a gettó és Varsó nem zsidó részei között.

A gettólázadás hőseinek emlékműve Varsóban

Jürgen Stroop SS-tábornok, a gettó felszámolásának felelőse az ellenállásra reagálva elrendelte a terület leégetését: épületet épület után gyújtottak fel a nácik. A felkelés során több ezer zsidó halt meg, sokan bennégtek a házakban vagy megfulladtak a füstben.

A felkelés május 16-ig tartott, és az alig felfegyverzett, utánpótlást nélkülöző ellenállás teljes felszámolásával végződött. A varsói gettófelkelés az első tömeges megmozdulás volt a náci megszállás ellen Európában.

Rotemnek sikerült megszöknie a városból, de folytatta a harcát a zsidó ellenálláson belül, segítette a lengyel fővárosban bujkáló zsidókat, és részt vett az 1944-es varsói felkelésben is.

Reuven Rivlin izraeli elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egyaránt tisztelettel adózott Rotemnek, a miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy a veterán „nácik ellen harcolt, zsidókat mentett… hősies történetét pedig számos izraelinek továbbadta”.

A jom hásoát, a holokauszt emléknapját a varsói gettólázadás kitörésének napján, a zsidó naptár szerinti niszán hó 27-én tartják meg Izraelben és szerte a világon. Az izraeli kormány 1951-ben hozott döntése értelmében minden évben ilyenkor emlékeznek meg a második világháború hatmillió zsidó áldozatáról.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp